Check de UV-index!

Gepubliceerd op maandag 27 juni 2022 9.52 u.
Doe je deze zomer een terrasje, ga je lekker picknicken of barbecueën, fietsen in de zon of in de tuin werken? Bereid je goed voor en check de UV-index! Dat is een initiatief van de Stichting tegen Kanker om het risico op huidkanker te verkleinen.

En dat is nodig! Wist je dat 1 op de 5 Belgen voor zijn 75e met huidkanker te maken krijgt? Huidkanker is wereldwijd en in België de meest voorkomende kanker. Bovendien wordt de komende tien jaar een verdere toename verwacht. Het goede nieuws is dat je met enkele basistips het risico al heel sterk kan terugdringen.

Omdat wij Belgen ons onvoldoende beschermen (vooral bij recreatieve activiteiten), lanceert Stichting tegen Kanker een jaarlijkse UV-campagne. De boodschap is: 'Check de UV-index'. Hoger dan 3? Pas dan de basistips toe: zon weren – kleren – smeren.

Waarom de UV-index checken?

De UV-index meet het niveau van de zon (zonkracht) en wordt uitgedrukt op een schaal van 0 (zeer laag) tot 11+ (extreem). Bij een UV-index vanaf 3 en hoger is zonbescherming aanbevolen omdat dan de UV-straling schade toebrengt aan je DNA.

Wat zijn de basistips om je te beschermen?

  • Zoek de schaduw op, zeker tussen 12 en 15 uur;
  • Bescherm je huid met kleding, een hoed en zonnebril;
  • Smeer je om de 2 uur in met zonnebrandcrème.

Alle info vind je op www.uv-index.be.

Wil je meer weten en info delen over deze campagne?

Download de SunSmart Global UV-app via Google Play of de App Store en check dagelijks de UV-index.
• Leer meer over huidkanker voorkomen en download onderaan deze pagina de brochure met negen tips.
• Deel deze campagne met je familie, vrienden, collega's, clubleden, ... Door gebruik te maken van de toolkit en personaliseer zo het communicatiemateriaal met de naam van je organisatie en jouw logo.