Buurtinformatienetwerk voor zelfstandigen (BIN-Z)

Op 1 mei 2021 startten we met een buurtinformatienetwerk voor zelfstandigen (BIN-Z) in Kampenhout. Een BIN-Z is een samenwerking tussen lokale handelaars en ondernemers en de politie, die ernaar streeft om het veiligheidsgevoel bij ondernemers te vergroten door bijvoorbeeld signalementen van winkeldieven aan elkaar door te geven. Op 19 maart 2021 ondertekenden de betrokken partijen het BIN-Z-charter.

Op 31 maart 2021 organiseerden we een digitale infosessie over dit BIN-Z voor de Kampenhoutse ondernemers. Kon je er niet bij zijn? Dan kan je hieronder deze vergadering herbekijken.

Wat is een BIN-Z?

 • Een BIN-Z is een gestructureerd samenwerkingsverband tussen handelaars, de lokale politie KASTZE en het lokaal bestuur van Kampenhout.
 • Het draagt bij tot het verhogen van het algemene veiligheidsgevoel, het bevorderen van de sociale controle en het verspreiden van de preventiegedachte.
 • Een BIN-Z kan je met een buurtinformatienetwerk (BIN) vergelijken. Bij een gewoon BIN ligt de hoofdzaak bij het voorkomen van woninginbraken. Bij een BIN-Z is het belangrijk dat de zelfstandige ondernemers zo vlug mogelijk over onregelmatigheden worden ingelicht.
 • Niet alleen zelfstandige ondernemers, maar ook handelaars, kmo’s en de dienstverlenende sector (zoals apothekers en dokters) kunnen zich hierbij aansluiten.
 • Het richt zich vooral op het verkrijgen van een betere sociale controle in straten en winkels. Dat kan gaan van een (poging) wisseltruc, (poging) gebruik vals geld, ... tot personen die zich in een zaak verdacht gedragen.
 • Er kunnen ook preventieve tips en nuttige operationele informatie, afgestemd op de specifieke noden en behoeften van de handelaars, verspreid worden.

Hoe werkt het BIN-Z?

 1. Je ziet een verdachte gedraging of situatie in je handelszaak of in je buurt.
 2. Je belt de politie op het nummer 101 en meldt wat je ziet.
 3. De politie gaat na wat er aan de hand is en verstuurt een sms-bericht naar de leden van het BIN-Z met een preventieve tip.
 4. De hele buurt voert de preventieve tip uit, bijvoorbeeld extra waakzaamheid voor valse eurobiljetten. De politie spoort de dader op.
 5. De politie kan nadien feedback geven aan de leden van het BIN-Z.

Welke kosten zijn er als lid van het BIN-Z?

 • Voor het BIN-Z werken we met een online platform dat gebruikt wordt voor ledenregistratie en communicatie.
 • Lokaal bestuur Kampenhout draagt de kosten voor dat platform. Het lidmaatschap is dus gratis voor de leden.

Hoe kan je lid worden van het BIN-Z?

Deel deze pagina