Brabants Centrum voor Muziektradities (BCM)

Algemeen

In februari 2010 liet musicoloog Hubert Boone aan het gemeentebestuur weten dat hij zijn levenswerk zou willen schenken aan de gemeente. Het doel was om deze collectie, bestaande uit een imposante bib en volksmuziekinstrumenten, in een ontmoetingsruimte te conserveren en ontsluiten. De collectie bleek zo waardevol dat de gemeenteraad snel overtuigd was om te investeren in dit initiatief. Zo werd het Brabants Centrum voor Muziektradities (BCM) geboren.

Tot voor kort was dit centrum ondergebracht in Villa Lucie, gelegen op het gemeenteplein van Kampenhout, maar die ruimte is beduidend te klein. Nu krijgen alle instrumenten samen een plaats in De Krop.

Wandel binnen in het verzamelaarskabinet van Boone. Hier ontdek je een verzameling van meer dan 50 volksinstrumenten uit onze gewesten, waaronder verscheidene bijzonder waardevolle historische stukken uit het prille begin van de volksmuziekherleving in onze gewesten.

Al de instrumenten zijn van Belgische herkomst, met onder meer hommels (in Midden-Brabant vlier genoemd), een aantal unieke accordeons van Brusselse, Vlaamse en Waalse bouwers (o.m. einde 19e en begin 20e eeuw), een reeks doedelzakken van verschillende Belgische bouwers uit de periode van de herleving (begint na 1955) en een aantal blaasinstrumenten van vroegere Vlaamse en Brusselse ateliers.

Praktisch

Openingsuren:

  • Dinsdag van 14 tot 18 uur
  • Woensdag van 13 tot 17 uur
  • Zaterdag van 10 tot 18 uur
  • Zondag van 10 tot 18 uur
  • Gesloten op feestdagen

Individueel bezoek is gratis tijdens de openingsuren.

Wil je graag in groep met een ervaren gids het Witloofmuseum en Brabants Centrum voor Muziektradities bezoeken? Contacteer de dienst toerisme via toerisme@kampenhout.be of 016 65 99 71!

Deel deze pagina