Wandeling Kampenhout

Torfbroek en Hellebos zijn twee heel verschillende gebieden op wandelafstand van elkaar. Het Torfbroek bestaat vooral uit vijvers en natte graslanden met bijzondere planten, het Hellebos is een waardevol oud bos. De twee gebieden worden van elkaar gescheiden door de Haachtsesteenweg (N21). Het gebied maakt deel uit van De Groene Vallei, een oase van rust tussen de steden Leuven, Brussel en Mechelen.

 Torfbroek

 "Er zijn heel wat mensenhanden nodig om het eruit te laten zien alsof het door geen mensenhand beroerd is." Als deze boutade van Midas Dekkers ergens op toepasselijk is, dan is het wel op het Torfbroek. Het gebied is een restant van een uniek moeras, gevoed door zeer kalkrijk grondwater. Deze natuurparel is een waar asielcentrum voor planten. Veel soorten zijn in de rest van Vlaanderen uitgestorven, maar vinden hier hun laatste toevluchtsoord. De gemeentelijke overheid verkocht in 1928 dit natuurgebied aan een bouwmaatschappij voor de aanleg van een villawijk. Er volgden 50 jaar van aftakeling. Uiteindelijk kwam het onbebouwde deel in 1977 in beheer van Natuurpunt. Met man en macht worden de dichtgegroeide hooilanden en moerassen weer opengemaakt en open gehouden. Hoewel bepaalde littekens onuitwisbaar zijn, is het herstel opzienbarend. Dit gebied is absoluut een bezoek waard, zeker in juni, wanneer een zee van orchidee├źn je begroet! 

Hellebos 

De naam Hellebos heeft niets te maken met de hel, maar wellicht met de benaming 'lelleveld'. In het hoefijzervormige bos ligt een akkergebied met die naam. Die komt wellicht van 'litle veld' of klein veld. Een oud bosgedeelte, dat als natuurbos wordt beheerd, is het interessantst. Het bos staat er al eeuwen: op oude kaarten komt het al voor. Oorspronkelijke inheemse soorten zijn er dominant. Als bewoners vinden we de typische bosvogels (vier spechtensoorten, boomkruiper, boomklever, en buizerd) naast ree, vos en marter.

 Toegankelijkheid

 De meeste paden zijn het hele jaar door toegankelijk, maar de paden ten zuiden van de Torfbroekvijver alleen van 15 augustus tot 15 maart. Enkel voor wandelaars.

 

Elke eerste zondag van april, mei, juni, juli en september om 9u30 wandeling met natuurgids in het Torfbroek (start ingang Torfbroek, einde Visserijlaan). De laatste zondag van juni is er een wandeling met speciaal aandacht voor de dan bloeiende orchidee├źn. Deze vangt aan om 14.30

 

NB Laarzen zijn aangewezen !

Informatie

Wanneer

Organisatie

Natuurpunt De Putter