Van Steelantwandelpad

Het "Van Steelantpad" is een bewegwijzerde streek- en natuurwandeling doorheen de deelgemeente Berg, zijn rijk verleden en zijn nog mooie plekjes natuur. Bovendien is het een ode aan de laatste Heren die Berg gekend heeft.

Door verkoop werd Karel van Dongelberg, raadsheer van Brabant en burggraaf van Zillebeke in 1673 de nieuwe heer in Berg en Lelle. Hij overleed kort na de koop en het was zijn dochter Caroline, gehuwd met Frederik de Marselaer, hoogedele heer van Perk en Elewijt die in het bezit van Lelle kwam. Zij droegen echter de goederen over aan Caroline’s zus Anna Philipina, echtgenote van Franciscus van Steelant. Hun zoon Ludovicus Josephus erfde in 1757 niet alleen Berg en Lelle, maar ook de heerlijkheid Perk- Elewijt. Lelle en Berg maakte hij over aan zijn broer Karel Benedict. Deze bleef tot aan zijn dood kasteelheer. Hij stierf als vrijgezel op 20 januari 1772 en werd in het koor van de kerk begraven.

Het kasteel werd in 1832 gesloopt, maar het koetshuis, gebouwd door Karel Benedict van Steelant in 1766, staat er nog. Zijn wapen siert de gevel. Van de witstenen omheining die reikte tot de Haachtsesteenweg en in de volksmond "Lellemuur" geheten is slechts een klein gedeelte overgebleven. Het verval van het kasteel werd veroorzaakt door de lange leegstand. Na de dood van Karel Benedict van Steelant bleef het onbewoond. De volgende eigenaar, de familie della Faille d’Huysse uit Gent, die het kasteel nooit bewoonde, verkavelde de gronden en verkocht de goederen behalve de vroegere paardenstallen die omgevormd werden tot twee woningen.

Over de familie van Steelant is verder weinig gekend. Zij leefde in Loppem, nu Zedelgem, in de buurt van Brugge. Loppem was eerder een deel van de heerlijkheid "Hof van Steelant". Filip van Steelant, zoon van Hugo, kleinzoon van ridder Robrecht van Steelant, was de eerste gekende Heer van Steelant. Hij stierf in 1279. In het begin van de 16de eeuw hebben zij Loppem verlaten. Het oudste wapenschild van deze familie is ook het wapenschild van Loppem. Het wapenschild van "van Steelant" werd het wapenschild van Perk en zit nu ingecorporeerd in het wapenschild van de gemeente Steenokkerzeel.

Praktisch

Duur van de wandeling: ± 2u. Afstand: ± 7 km

Startplaats: Dorpsplein tegenover de Sint-Servaeskerk te Berg.

Deze wandeling kan elke dag worden gewandeld onder leiding van een streekgids, mits reservatie via de dienst toerisme Kampenhout.

U kan deze wandeling ook zonder gids wandelen. De volledige wandelbrochure is voor € 2,50 verkrijgbaar op volgende plaatsen: