vergroten originele tekstgrootte pagina afdrukken
zaterdag 21-07-2018
Zoek nieuws UiT-kalender vacatures loket fotoalbums site info Veel gestelde vragen admin e-tickets
decoratieToerisme : wandelroute

Wandelroute "Witloofpad"

Het "Witloofpad" is een bewegwijzerde, streek- en natuurwandeling langs oude en moderne witloofhoeven en tevens langs historische bezienswaardigheden.

De volledige wandelbrochure is verkrijgbaar tegen betaling op volgende plaatsen:
 • Openbare Bibliotheek Kampenhout
  Tritsstraat 5
  1910 Kampenhout
 • Toeristische Dienst Kampenhout
  Kerkstraat 34 (Villa Lucie)
  1910 Kampenhout
  Tel. (016) 65 99 71, Fax (016) 65 69 58
  toerisme@kampenhout.be
 • Infokantoor Toeristische dienst - Witloofmuseum
  Leuvensesteenweg 22
  1910 Kampenhout
  Tel. (016) 22 33 80, Fax (016) 23 40 81
  witloofmuseum@kampenhout.be

Deze wandeling kan elke dag worden gewandeld o.l.v. een streekgids, ook in de weekends.

Duur van de rondleiding: 2,5 u. Afstand: ± 8 km.

Startplaats: Kerkstraat te Kampenhout-centrum op de parking tegenover de O.L.Vrouwkerk.

Vraag vrijblijvend meer inlichtingen aan:

logo Toeristische Dienst Kampenhout ook bereikbaar via e-mail: toerisme@kampenhout.be
afbeelding folder Witloof wandelpad

WITLOOF WANDELPAD

Dit witloofwandelpad werd geopend op 10 september 2000 tijdens de "OPEN MONUMENTENDAG - VLAANDEREN". Het "WITTE GOUD" bracht destijds welvaart in de streek. Om ons hieraan te herinneren en ter gelegenheid van de dorpskernvernieuwing werd op het dorpsplein het beeld "DE WITLOOFBOER" een creatie van de plaatselijk kunstenaar, Luc MATHIJS, geplaatst. Via deze 8 km landelijke wandeling komen we langs witloofvelden, oude en moderne witloofhoeves. Enkele historische bezienswaardigheden worden eveneens belicht.

KAMPENHOUT
CENTRUM VAN DE WITLOOFSTREEK


Oude foto witloofteelt Kampenhout had al enkele eeuwen zijn oorsprong gevonden alvorens het witlof (volksbenaming: witloof) als groente geteeld werd en pas eind 19de, begin 20ste eeuw tot hier in de streek doordrong. Als plant is witloof al heel lang gekend! De Egyptenaren gebruikten de plant reeds als geneeskrachtig middel tegen maagpijnen.

Horatius sprak in de eerste eeuw voor Christus in Rome over "cichorium". Rembert Dodoens, de bekende botanicus, had het in zijn 16de eeuws ‘Cruydtboek’ eveneens over de "cicoreye". De wilde plant werd door de eeuwen heen op natuurlijke wijze geselecteerd, tot men hem in de 17de eeuw in Vlaanderen ook als bladgroente ging gebruiken. Volgens de volkse overbrenging zou Jan Brammers, landbouwer te Schaarbeek, het eerste witloof rond 1830 gekweekt hebben. Hij bewaarde de wortelen in zijn kelder en bedekte ze met een beetje aarde. Tijdens de revolutiedagen van augustus-september 1830 moest hij vluchten en bij zijn terugkeer ontdekte hij de witte scheuten op de wortelen !

Deze theorie wordt door sommige deskundigen aangevochten en daarmee zullen we wellicht nooit te weten komen wie de echte uitvinder was. Wat we wel weten, is dat Breziers (1850-51), cultuuroverste van de Brusselse plantentuin, zich verdienstelijk maakte door voor het eerst een opkweektechniek toe te passen, waarbij de witloofkrop opgroeide onder een deklaag van grond. Hierbij verkreeg men de vaste witte krop zoals we hem nu nog altijd kennen. Sinds die tijd hebben de telers door natuurlijke selectie hun eigen product steeds verbeterd. Onze streekbodem is zeer kalkrijk, met een uitstekend mengsel van klei- en zandgrond. Dit geeft onze witloofkweek een maximale opbrengst en tevens zijn uitzonderlijke smaak. Witloof heeft een artisanale teeltwijze... . Gedurende de zomermaanden groeit het witloofzaadje in het veld uit tot een plant met een forse wortel. Het witloof verdraagt geen bemesting, zodat onrechtstreeks de witloofteelt ook overbemesting uitsluit.

In de herfst worden de wortelen nu machinaal geoogst, van het groene loof ontdaan en verder bewerkt. Na ± 3 à 4 weken groeit er een vaste witloofkrop op de wortel. Enkele dagen later proeven we de pittige smaak van het witloof, geserveerd in al zijn variaties!

pagina afdrukkenpagina afdrukken
 
home [ALT-S: Sitemap]   -  PROCLAIMER   -  PRIVACYBELEID
[ALT-V: Vorige pagina] [ALT-T: Top pagina]
 
  © 1999-2018 : gemeente Kampenhout (1910)  
Gemeentehuisstraat 16 - info@kampenhout.be
BTW: BE 0207.533.280
ondernemingsnr: 0207533280
webmaster@kampenhout.be
webdesign: highgate57
Bestand:
pagina laatst bijgewerkt op: 05-09-2017