vergroten originele tekstgrootte pagina afdrukken
zaterdag 21-07-2018
Zoek nieuws UiT-kalender vacatures loket fotoalbums site info Veel gestelde vragen admin e-tickets
decoratieToerisme : wandelroute

"Van Steelant" wandelpad

Het "van Steelantpad" is een bewegwijzerde, streek- en natuurwandeling doorheen de deelgemeente Berg als ode aan de laatste Heren van Berg.

De volledige wandelbrochure is verkrijgbaar tegen betaling op volgende plaatsen:
 • Openbare Bibliotheek Kampenhout
  Tritsstraat 5
  1910 Kampenhout
 • Toeristische Dienst Kampenhout
  Kerkstraat 34 (Villa Lucie)
  1910 Kampenhout
  Tel. (016) 65 99 71, Fax (016) 65 69 58
  toerisme@kampenhout.be
 • Infokantoor Toeristische dienst - Witloofmuseum
  Leuvensesteenweg 22
  1910 Kampenhout
  Tel. (016) 22 33 80, Fax (016) 23 40 81
  witloofmuseum@kampenhout.be

Deze wandeling kan elke dag worden gewandeld o.l.v. een streekgids, ook in de weekends.

Duur van de rondleiding: ± 2 u. Afstand: ± 7 km.

Startplaats: dorpsplein tegenover de Sint-Servaeskerk te Berg.

Vraag vrijblijvend meer inlichtingen aan:

logo Toeristische Dienst Kampenhout ook bereikbaar via e-mail: toerisme@kampenhout.be
afbeelding folder Van Steelant wandelpad

VAN STEELANT WANDELPAD

afbeelding blazoen Van Steelant Deze permanent bewegwijzerde van Steelantwandeling is reeds het vierde wandelpad dat door de toeristische dienst van Kampenhout werd uitgewerkt. Bovendien hebben we ook nog een zeer gewaardeerde en eveneens bewegwijzerde fietsroute.
Met deze initiatieven willen we onze eigen inwoners beter hun gemeente leren kennen, maar ook interesse kweken bij de niet Kampenhoutenaren.
Het van Steelantwandelpad is een rustige verkenning doorheen de deelgemeente Berg, zijn rijk verleden en zijn nog mooie plekjes natuur. Bovendien is het een ode aan de laatste Heren die Berg gekend heeft.De laatste Heren van Berg en Lelle.

Door verkoop werd Karel van Dongelberg, raadsheer van Brabant en burggraaf van Zillebeke in 1673 de nieuwe heer in Berg en Lelle. Hij overleed kort na de koop en het was zijn dochter Caroline, gehuwd met Frederik de Marselaer, hoogedele heer van Perk en Elewijt die in het bezit van Lelle kwam. Zij droegen echter de goederen over aan Caroline’s zus Anna Philipina, echtgenote van Franciscus van Steelant.
Hun zoon Ludovicus Josephus erfde in 1757 niet alleen Berg en Lelle, maar ook de heerlijkheid Perk- Elewijt. Lelle en Berg maakte hij over aan zijn broer Karel Benedict. Deze bleef tot aan zijn dood kasteelheer. Hij stierf als vrijgezel op 20 januari 1772 en werd in het koor van de kerk begraven.

Het kasteel werd in 1832 gesloopt, maar het koetshuis, gebouwd door Karel Benedict van Steelant in 1766, staat er nog. Zijn wapen siert de gevel. Van de witstenen omheining die reikte tot de Haachtsesteenweg en in de volksmond "Lellemuur" geheten is slechts een klein gedeelte overgebleven. Het verval van het kasteel werd veroorzaakt door de lange leegstand. Na de dood van Karel Benedict van Steelant bleef het onbewoond. De volgende eigenaar, de familie della Faille d’Huysse uit Gent, die het kasteel nooit bewoonde, verkavelde de gronden en verkocht de goederen behalve de vroegere paardenstallen die omgevormd werden tot twee woningen.

Over de familie van Steelant is verder weinig gekend.
Zij leefde in Loppem, nu Zedelgem, in de buurt van Brugge. Loppem was eerder een deel van de heerlijkheid "Hof van Steelant". Filip van Steelant, zoon van Hugo, kleinzoon van ridder Robrecht van Steelant, was de eerste gekende Heer van Steelant. Hij stierf in 1279. In het begin van de 16de eeuw hebben zij Loppem verlaten. Het oudste wapenschild van deze familie is ook het wapenschild van Loppem. Het wapenschild van "van Steelant" werd het wapenschild van Perk en zit nu ingecorporeerd in het wapenschild van de gemeente Steenokkerzeel.

pagina afdrukkenpagina afdrukken
 
home [ALT-S: Sitemap]   -  PROCLAIMER   -  PRIVACYBELEID
[ALT-V: Vorige pagina] [ALT-T: Top pagina]
 
  © 1999-2018 : gemeente Kampenhout (1910)  
Gemeentehuisstraat 16 - info@kampenhout.be
BTW: BE 0207.533.280
ondernemingsnr: 0207533280
webmaster@kampenhout.be
webdesign: highgate57
Bestand:
pagina laatst bijgewerkt op: 05-09-2017