vergroten originele tekstgrootte pagina afdrukken
zondag 22-07-2018
Zoek nieuws UiT-kalender vacatures loket fotoalbums site info Veel gestelde vragen admin e-tickets
decoratieToerisme : fietsroute

"Raymond Impanis" - fietsroute

De "Raymond Impanis fietsroute" is een bewegwijzerd fietspad dat door de vier deelgemeenten van Kampenhout loopt. Langs de kleine straten en landbouwwegen ontdekken we het vele groen waar Kampenhout nog rijk aan is. Het is de naam van landbouwgemeente meer dan waard.

De volledige brochure is hier te downloaden:

Deze bewegwijzerde fietsroute kan individueel gedaan worden. Met de brochure bij de hand heeft u de beschrijving van de vele prachtige gebouwen waar u voorbij fietst. U moet dit ééns doen!
De Dienst voor Toerisme Kampenhout hoopt in de toekomst dit ook nog te kunnen aanbieden onder het motto "Met een gids op de fiets".

Startplaats: Sint-Servaeskerk van Berg .

Vraag vrijblijvend meer inlichtingen aan:

ook bereikbaar via e-mail: toerisme@kampenhout.be
Afbeelding folder fietsroute Raymond Impanis

FIETSROUTE "RAYMOND IMPANIS"

portret Raymond Impanis
De Raymond Impanis-route is de derde realisatie van de Toeristische Dienst van Kampenhout.
Via deze 35 km lange fietsroute pogen we u een beeld te geven van onze overwegend groene gemeente. Bovendien ontdekt u via de verschillende straten het trainingsparcours van Raymond Impanis. Jarenlang heeft hij de naam van onze gemeente wereldwijd bekend gemaakt.
Het gemeentebestuur heeft Raymond Impanis, geboren op 19 oktober 1925 te Berg, en overleden op 31 december 2010 te Vilvoorde dan ook als ere-burger van de gemeente Kampenhout opgenomen (12.05.99).
Via deze route wil de Toeristische Dienst Raymond blijvend herdenken.

Palmares Raymond Impanis
- 1947 zijn debuutjaar, vierde in "Parijs - Roubaix" en zesde in de "Ronde van Frankrijk" waar hij ooit de langste tijdrit (139 km) won;
- 1948,49-51, winnaar van "Dwars door België">
- 1950, achtste in de eindstand van de "Ronde van Frankrijk" en eerste in het "Ardeens Weekend"
- 1952-53, eerste in "Gent - Wevelgem"
- 1954, winnaar van "Parijs - Nice", "Ronde van Vlaanderen" en "Parijs - Roubaix"
- 1957, winnaar van de "Waalse Pijl" en de "Grote Prijs Stan Ockers"
- 1960, winnaar, voor de tweede maal van "Parijs - Nice".

Routebeschrijving

routekaart Impanisroute

Enkel de routebeschrijving is hier aangegeven; voor interessante randgegevens wordt aangeraden de brochure aan te downloaden.

 1. We starten onze beschreven en bewegwijzerde fietsroute aan de Sint-Servaaskerk te Berg, een deelgemeente van Kampenhout en het dorp waar Raymond Impanis werd geboren, erlange tijd verbleef en nu terug woont.

 2. We verlaten het vernieuwde dorpsplein (van de vroegere gemeente) Berg; met onze rug naar de kerk, nemen we rechts de richting Nederokkerzeel en volgen de bewegwijzering "Raymond Impanis route". Even voorbij de kerk komen we rechts aan de Pastorijstraat, waar we zoals de naam het zegt, de pastorij vinden (anno 1661).

 3. TorfbroekWe vervolgen steeds rechtdoor, rijden de Keibeek over en komen zo tussen twee prachtige natuurreservaten van Kampenhout: links "Ter Bronnen" en rechts het "Torfbroek".

 4. Na een tijdje te hebben gefietst, links zien we nog het containerpark van Kampenhout, komen we uiteindelijk langs de Neerstraat aan het kruispunt met de Laarstraat die we rechts volgen. Na een 200-tal meter zien we rechts het "Roodt Cruys" (anno 1679).

 5. We vervolgen langs de Laarstraat en komen zo aan het Lemmeken. Na het rond punt zn juist vóór de Dijkstraat aan onze linkerzijde gebeurde ooit een vliegtuigramp (in 1961 stortte hier een Boeing 707 van Sabena neer).

 6. We vervolgen langs de Lemmekensstraat en slaan wat verder links de Duistboslaan in en komen aan de Haachtsesteenweg die we rechts volgen (fietspad).

 7. We volgen de Haachtsesteenweg en komen zo aan de Bergstraat, de vroegere Dorpsstraat. Hier stond eertijds het café "bij Prosper Billiau" en toen tevens lokaal van de supportersclub Raymond Impanis. We volgen de Haachtsesteenweg tot aan de verkeerslichten te Kampenhout.

 8. Aan de verkeerslichten steken we de baan over en komen via de Warandestraat, aan het rond punt links de F. Verstraetenlaan, vervolgens rechts de F. Wouterslaan. Rechts voor ons zien we het "Van Bellinghenkasteel" (eigenlijk een uit de kluiten gewassen herenvilla), hier houden we links in de Gemeentehuisstraat. Links het gemeentehuis en rechts zien we de mooi gerestaureerde pastorie (anno 1755).

 9. Kerkplein Kampenhout-centrumWe vervolgen de gemeentehuisstraat en nemen de Kerkstraat naar rechts en staan hier in het centrum van het dorp.

 10. We volgen links de Dorpsstraat en rijden langs het bejaardentehuis, laten de Perksesteenweg rechts liggen en volgen de Molenveldweg naast het bejaardentehuis. Zo komen we terug aan de Haachtsesteenweg die we naar rechts volgen. Aan de Bulsomstraat, rechts richting Bulsom. Aan de T-splitsing met de Perksesteenweg volgen we deze naar links. Aan de volgende splitsing houden we rechts en volgen de Sint-Servaesstraat. We komen aan het "Hof van Volmersele" (anno 1730).

 11. We volgen nog steeds de Sint-Servaesstraat en komen wat verder aan de oude 15de eeuwse Sint-Servaaskapel op de Bergse Heide.

 12. We rijden niet richting nieuwe kapel maar volgen de Kampenhoutsebaan richting Kampenhout. Aan de Rode kapel op Kampelaar houden we rechts, vervolgens na de bocht rechtdoor de Wippeweidesteenweg en vervolgens rechts de Lauterweg. Zo komen we rechtdoor in de Brouwerijstraat.

 13. We rijden rechtdoor langs de Stationstraat en even verder links de Van Beethovenlaan volgen. Daarna langs de Guido Gezellelaan door de verkaveling "Rood Klooster". Wat verder aan onze rechterzijde ontdekken we het wegeltje dat naar het sportcentrum in de Zeypestraat leidt. We laten dit rechts liggen en fietsen rechtdoor langs de G. Gezellelaan, vervolgens Geilroedestraat.
  Ten OpstalOpgepast ! bij het kruisen van de Zeypestraat, vervolgen in de Beemdstraat naar de Heide. De Heideweg links volgen, vervolgens de H. Tobbackstraat en aan de verkeerslichten steken we de Haachtsesteenweg over. We volgen de Hutstraat en zien in de bocht het kasteel "Ten Opstal", even verder de voormalige kapel, de huidige pastorie en de kerk van Relst. Hier is ook het vertrek van twee wandelpaden: het "Prosper Van Langendonckpad" en het "Aert Van Beethovenpad".

 14. We vervolgen langs de Hutstraat en aan de T-splitsing links de Aarschotsebaan volgen voorbij de villa Fransiscus-Xaverius, het "Park van Relst" en aan de nieuwe Parkschool rechts de Terloonststraat inrijden.

 15. We vervolgen langs de Terloonststraat (links zien we het kasteel "Terloonst" (reeds in 1162 vermeld)en komen zo aan de Stokstraat die we links volgen.
  Na een paar bochten en het kruisen van twee leibeken komen we aan een kapel tussen twee lindebomen. Hier rijden we rechts langs de Oude Haegestraat richting Buken. In de verte zien we de peervormige toren van de Sint-Antoniuskerk. Voor we aan de Mechelsesteenweg komen slaan we een wegeltje in en komen zo in de Sint Antoniusstraat die we links volgen. Aan de T-splitsing de Bukenstraat naar rechts nemen.

 16. Ter BalktWe volgen de Bukenstraat en nemen de eerste straat rechts: de Schoonstraat richting Nederokkerzeel.

 17. We rijden nu een stukje door "de hel van het noorden". Deze weg is tevens de grens tussen verschillende gemeenten. Vóór we de eerste huizen bereiken en de Leibeek kruisen kwamen hier vroeger vier gemeenten samen nl. Kampenhout, Buken, Veltem en Erps-Kwerps. Nu na de fusie zijn het er nog steeds drie nl. Kampenhout, Kortenberg en Herent. Na de T-splitsing rijden we links langs de Balkestraat en vervolgens langs de Waterstraat en zien aan onze linkerzijde het kasteel "Ter Balkt".

 18. We rijden aan de T-splitsing links de Driesstraat in en vervolgens nogmaals links de Bogaertstraat en komen zo aan de kleuterschool, parochiezaal, de Sint-Stefanuskerk en pastorie van Nederokkerzeel.

 19. We rijden voorlangs de kerk en volgen rechts de Peperstraat langs het "Spaans Hof", de Grot van Peer Toon en volgen daarna links de Nieuwe Kassei. Wat verder links de Liststraat inslaan.

 20. We volgen de Liststraat en vervolgens de Kruisstraat (aardeweg) rechts inslaan.
  Na de Kruisstraat vervolgen we, door het bos, de Neerstraat. Vervolgensrechts de Meerlaan richting Ter Bronnen. We volgen de Meerlaan naar rechts, vervolgens de Ahornbomenlaan en dan links de Van Bellinghenlaan tot aan de Tiendeschuurstraat die we naar links volgen.

 21. We volgen de Tiendeschuurstraat richting Berg en komen zo in de Bergstraat die we naar links volgen en bereiken zo terug ons eindpunt.

Veel Fietsplezier !

pagina afdrukkenpagina afdrukken
 
home [ALT-S: Sitemap]   -  PROCLAIMER   -  PRIVACYBELEID
[ALT-V: Vorige pagina] [ALT-T: Top pagina]
 
  © 1999-2018 : gemeente Kampenhout (1910)  
Gemeentehuisstraat 16 - info@kampenhout.be
BTW: BE 0207.533.280
ondernemingsnr: 0207533280
webmaster@kampenhout.be
webdesign: highgate57
Bestand:
pagina laatst bijgewerkt op: 03-01-2011