vergroten originele tekstgrootte pagina afdrukken
zaterdag 21-07-2018
Zoek nieuws UiT-kalender vacatures loket fotoalbums site info Veel gestelde vragen admin e-tickets
decoratieToerisme

Daguitstap Brabants Centrum voor Muziektradities - BCM

Afbeelding doedelzakspeler (Hubert Boone) - BCMHubert Boone (Nederokkerzeel, 11 juni 1940) ligt aan de basis van de Vlaamse, en in grote mate ook van de Belgische, ‘revival’ van de instrumentale volksmuziek.

Hij studeerde aan het Koninklijk Muziekconservatorium van Brussel: notenleer, altviool, harmonie, contrapunt en fuga. Daarna was hij een tijdlang altviolist aan de Koninklijke Vlaamse Opera (KVO) van Antwerpen. In 1968 werd Hubert Boone wetenschappelijk medewerker aan het Muziekinstrumentenmuseum (MIM) van Brussel waar hij meer dan dertig jaar lang werkte. Als onderzoeker publiceerde hij verschillende artikels en een aantal uitgebreide monografieën over de Vlaamse-Waalse en Europese volksinstrumenten: De hommel in de Lage Landen, De doedelzak, De mondtrom, Het accordeon en de voetbas in België, Volksinstrumenten in België, Traditionele Vlaamse volksliederen en dansen, e.a. Eind 2008 verscheen zijn levenswerk, een bundel met zeshonderd dansmelodieën die hij in ons land kon optekenen. Hubert heeft ook interesse voor andere muziekculturen en maakte heel wat veldopnamen in republieken van voormalige Sovjet-Unie. In eigen land is de auteur al lang actief in de volksmuziekwereld. Zo richtte hij in 1968 de volksdansgroep ‘De Vlier’ op, in 1978 volgde ‘Het Brabants Volksorkest’ en in 2000 het ensemble ‘Limbrant’. In de twee laatste groepen speelt hij viool en doedelzak. Op 4 december 2011 opende Kampenhout in nauwe samenwerking met dhr. Hubert Boone het Brabants Centrum voor Muziektradities. Dit centrum herbergt een 1200-tal publicaties over volksmuziek in Vlaams-Brabant, Vlaanderen en daarbuiten. Vaak gaat het om zeldzame naslagwerken.

Het documentatiecentrum is gevestigd in Villa Lucie Kerkstraat 32 te Kampenhout (gemeenteplein).


De openingsdagen en –uren zijn:

  • - dinsdag: 9u t/m 19u
  • - woensdag t.e.m. vrijdag: 9u t/m 12u
  • - zaterdag - zondag en maandag: gesloten

Ook kan u hier terecht voor unieke tentoonstellingen over volksinstrumenten zoals de hommel, accordeon, doedelzak,...

Voor data, openingsuren en gidsbeurten verwijzen we naar de website www.kampenhout.be/bcm of bcm@kampenhout.be - tel. 016 65 99 39

pagina afdrukkenpagina afdrukken
 
home [ALT-S: Sitemap]   -  PROCLAIMER   -  PRIVACYBELEID
[ALT-V: Vorige pagina] [ALT-T: Top pagina]
 
  © 1999-2018 : gemeente Kampenhout (1910)  
Gemeentehuisstraat 16 - info@kampenhout.be
BTW: BE 0207.533.280
ondernemingsnr: 0207533280
webmaster@kampenhout.be
webdesign: highgate57
Bestand:
pagina laatst bijgewerkt op: 30-11-2011