vergroten originele tekstgrootte pagina afdrukken
zaterdag 21-07-2018
Zoek nieuws UiT-kalender vacatures loket fotoalbums site info Veel gestelde vragen admin e-tickets
Milieu en natuur

Mobiliteit

Milieuvriendelijke mobiliteit

Wist u dat er naast de alombekende nuchtere BOB ook een ROB is? En wist u dat het eten van streekgroenten en -fruit heel wat vervuilend transport voorkomt?
Deze onderwerpen en nog vele andere komen aan bod in de brochure "Milieuvriendelijke Mobiliteit". Met mobiliteit hebben we allemaal te maken. Denken we bijvoorbeeld maar aan de verplaatsingen die we maken tussen thuis en de bakker, thuis en de school, thuis en het werk, thuis en de o zo deugddoende vakantiebestemming,...

Omdat mobiliteit een evidentie geworden is in onze samenleving, staan we niet altijd stil bij de gevolgen. De wijze van verplaatsen kan sterk verschillen, ook wat betreft de impact op het leefmilieu. De brochure "Milieuvriendelijke Mobiliteit" geeft in 40 concrete tips weer wat we allemaal kunnen veranderen aan ons verplaatsingsgedrag om het milieu te sparen.

Verstandig verplaatsen

Decoratie : mobiliteit

Naast een aantal tips om het gebruik van de wagen milieuvriendelijker te maken, wordt er ingegaan op het gebruik van andere vervoersmogelijkheden. De meest milieuvriendelijke verplaatsing gebeurt natuurlijk met onze eigen voeten of de (plooi)fiets. Daarnaast is er ook de (bel)bus of de trein. Carpoolen en autodelen gaan over gemeenschappelijk gebruik van een zelfde voertuig.

Een gemakkelijke leidraad om een geschikte manier van verplaatsen te kiezen is de afstandencirkel. Het komt erop neer dat u met de passer op het stratenplan van uw gemeente cirkels van 1 en 5 kilometer trekt rond uw woning. Afhankelijk van waar uw bestemming ligt binnen de cirkels, kiest u een andere manier van verplaatsen: minder dan 1 km kan prima te voet, tot 5 km is de fiets aangewezen, bij grotere afstanden kunt u het openbaar vervoer nemen.

3 vliegen in 1 klap

Misschien staan we er niet genoeg bij stil maar een wandeling of fietstocht is niet alleen beter voor het milieu, maar door de lichaamsbeweging ook beter voor onze gezondheid. En dan hebben we het nog niet gehad over onze geldbeugel. Gebruik van eigen benenwerk bespaart op benzine- en dieselverbruik. Zo ziet u maar: u kunt drie vliegen in een klap slaan.

Tips voor milieuvriendelijkere trips

Deze brochure is de tiende uitgave in de reeks milieubrochures van het provinciaal samenwerkingsverband voor de ondersteuning van het gemeentelijk milieubeleid in Vlaams-Brabant. De 40 tips, overzichtelijk weergegeven in een gekleurd vlak, worden afgewisseld met tussentekstjes.
De brochure beslaat 36 bladzijden en is gratis verkrijgbaar in de meeste Vlaams-Brabantse gemeentehuizen.
Ze kan ook aangevraagd worden bij de Provincie Vlaams-Brabant, Dienst Leefmilieu, Provincieplein 1, 3010 Leuven, Tel. 016- 26 75 56, fax 016-26 72 61, e-mail: jan.deboe@vl-brabant.be of gedownload op www.vlaamsbrabant.be.

De nieuwe brochure "Milieuvriendelijke Mobiliteit" kan je ook hier downloaden (pdf-formaat) [Brochure Milieuvriendelijke Mobiliteit (pdf-formaat)]
cover 40 tips Milieuvriendelijke mobiliteit

Wist je dat je voor deze milieubrochures ook op onze gemeentelijke website Kampenhout terecht kan?
...en hier kan je een uitgebreide lijst van milieutips vinden.

pagina afdrukkenpagina afdrukken
 
home [ALT-S: Sitemap]   -  PROCLAIMER   -  PRIVACYBELEID
[ALT-V: Vorige pagina] [ALT-T: Top pagina]
 
  © 1999-2018 : gemeente Kampenhout (1910)  
Gemeentehuisstraat 16 - info@kampenhout.be
BTW: BE 0207.533.280
ondernemingsnr: 0207533280
webmaster@kampenhout.be
webdesign: highgate57
Bestand:
pagina laatst bijgewerkt op: 12-03-2012