vergroten originele tekstgrootte pagina afdrukken
donderdag 19-07-2018
Zoek nieuws UiT-kalender vacatures loket fotoalbums site info Veel gestelde vragen admin e-tickets
Groen en natuur

Little Cherry virus op kerselaars

Kersenvirus. Verschillende kersgrootte

Een kersenboom zonder Little Cherry Virus?

Little Cherry Virus, ook wel het kleinvruchtigheidsvirus genoemd, is een virus dat steeds meer en meer voorkomt op kerselaars. Het virus zorgt voor kleine, onrijpe kersen die weinig of geen smaak hebben. Er is geen bestrijding mogelijk voor dit virus, de enige manier is het rooien van besmette bomen. Niet alleen jouw kerselaar kan besmet zijn, maar deze kan ook bomen bij jouw buren of in nabijgelegen kersenplantages aantasten, wat tot aanzienlijke productieverliezen kan leiden.

Hoe herken je Little Cherry Virus?

Controleer nu je kerselaar(s) op aanwezigheid van Little Cherry Virus. Tijdens de pluk blijven de kersen van een geïnfecteerde kerselaar klein (tot 1/3 van de normale grootte), hebben ze meestal een driehoekige of puntige vorm, kleuren ze niet donker en hebben weinig of geen smaak. Kleine niet geplukte kersen blijven zeer lang hangen aan de boom. Later, in de maanden augustus tot oktober, herken je Little Cherry Virus aan de roodverkleuring van het blad tussen de opvallend groene nerven. Deze bladeren vallen pas laat in de herfst effectief af. De symptomen zijn vaak maar aan enkele takken van de kerselaar zichtbaar.

Welke planten zijn gevoelig?

Enkel kerselaars zijn gevoelig voor het Little Cherry Virus. Binnen de groep van kerselaars zijn zowel zoete als zure kerselaars (hoogstam en laagstam), sierkerselaars en wilde kerselaars gevoelig voor het virus. Niet bij alle soorten komen de symptomen even sterk tot uiting. Sierkersen en wilde kersen kunnen geïnfecteerd zijn, maar geen symptomen vertonen. Ze zijn wel een infectiebron voor gezonde kerselaars.

Little Cherry Virus voorkomen

Kersenvirus. Verkleuring van de bladeren
  • Controleer regelmatig je kersen (bij de pluk) en bladeren (september-oktober)
  • Koop enkel gecontroleerd Little Cherry vrij plantgoed (enten en onderstammen)
  • Vermijd contact tussen kerselaars. Houd bij aanplant voldoende afstand tussen de kerselaars (10 meter voor hoogstambomen) en zorg voor een onderhoudssnoei van de boomkruinen om contact te vermijden
  • Plant geen nieuwe kersenbomen in de buurt van (vermoedelijk) besmette bomen.

Wat bij een infectie?

Besmette bomen worden best gerooid. Hiervoor pas je volgende procedure toe:

  • Dien een aanvraag voor stedenbouwkundige vergunning voor het kappen van bomen in bij de gemeente. Voeg aan deze aanvraag een bewijs van infectie (bv. een foto die duidelijk de aantasting aantoont) en de ingevulde checklist toe die je kan vinden op www.vlaamsbrabant.be/littlecherryvirus .
  • Na het afleveren van de stedenbouwkundige vergunning kan de kerselaar worden gerooid. Bij heraanplant kies je voor een plant die niet gevoelig is voor Little Cherry Virus. Fruitsoorten zoals appels, peren, pruimen ... kan je dus wel aanplanten.

Meer info: www.vlaamsbrabant.be/littlecherryvirus

pagina afdrukkenpagina afdrukken
 
home [ALT-S: Sitemap]   -  PROCLAIMER   -  PRIVACYBELEID
[ALT-V: Vorige pagina] [ALT-T: Top pagina]
 
  © 1999-2018 : gemeente Kampenhout (1910)  
Gemeentehuisstraat 16 - info@kampenhout.be
BTW: BE 0207.533.280
ondernemingsnr: 0207533280
webmaster@kampenhout.be
webdesign: highgate57
Bestand:
pagina laatst bijgewerkt op: 04-06-2015