vergroten originele tekstgrootte pagina afdrukken
zondag 22-07-2018
Zoek nieuws UiT-kalender vacatures loket fotoalbums site info Veel gestelde vragen admin e-tickets
Groen en natuur

De gemeente Kampenhout beheert haar domeinbossen op een duurzame wijze

Op het kruispunt Torfbroeklaan/Kerkwegel/Visserijlaan/Fazantendal, vlak naast de gemeentelijke basisschool Toverberg, heeft het gemeentebestuur nog enkele percelen bos die niet in beheer werden gegeven aan Natuurpunt vzw.

Het is daarom de taak van de gemeente om haar eigen bossen zorgvuldig te beheren.

Het bosbestand op deze percelen bestond hoofdzakelijk uit populieren, met hier en daar nog enkele inlandse eiken en essen. Het onderhout was een mix van spontaan opgekomen streekeigen bosgoed.

Omdat de populieren dusdanig oud waren dat ze gevaarlijk werden, besloot het gemeentebestuur de bomen te verkopen via de openbare houtverkoop van het ANB (Afdeling Natuur en Bos van de Vlaamse Gemeenschap). Met hun toestemming werd aan de gemeente een kapmachtiging verleend die inhield dat eerst het onderhout wordt afgezet (= met behoud van het wortelgestel) en dat vervolgens de populieren worden gekapt.

Door op deze wijze te werk te gaan realiseert de gemeente twee zaken. Enerzijds worden de exoten (= de populieren) uit het bosbestand verwijderd en anderzijds wordt het bos verjongd en verrijkt doordat er - via spontane bebosssing - een waardevol nieuw streekeigen bos kan ontwikkelen.

Alhoewel deze maatregel momenteel drastisch overkomt zullen de gekapte percelen binnen enkele jaren opnieuw dicht begroeid zijn.

pagina afdrukkenpagina afdrukken
 
home [ALT-S: Sitemap]   -  PROCLAIMER   -  PRIVACYBELEID
[ALT-V: Vorige pagina] [ALT-T: Top pagina]
 
  © 1999-2018 : gemeente Kampenhout (1910)  
Gemeentehuisstraat 16 - info@kampenhout.be
BTW: BE 0207.533.280
ondernemingsnr: 0207533280
webmaster@kampenhout.be
webdesign: highgate57
Bestand:
pagina laatst bijgewerkt op: 31-08-2015