vergroten originele tekstgrootte pagina afdrukken
zondag 22-07-2018
Zoek nieuws UiT-kalender vacatures loket fotoalbums site info Veel gestelde vragen admin e-tickets
Eenvoudige en haalbare tips rond voeding

Kampenhout spaart de wereld

Het meeste voedsel dat we tot ons nemen, heeft een hele weg afgelegd.
Daarbij is er niet alleen grond gebruikt, maar ook 'indirecte' energie (voor machines, transport, koeling en bereiding) en materialen zoals verpakkingen.
De tips hieronder kunnen helpen om gezond te eten en toch minder indirecte energie te gebruiken. Wat meer is, het toepassen van deze tips is ook een goede zaak voor de lokale voedselproducent, de boeren en tuinders uit de eigen regio.

Hieronder 6 haalbare tips rond voeding :

  • Groenten en fruit van lokale oorsprong kiezen.
  • Seizoensgebonden groenten en fruit nuttigen.
  • Verse groenten en fruit verkiezen in plaats van deze uit de diepvries.
  • Rechtstreeks bij de boer aankopen.
  • Bewust omgaan met vlees en vis.
  • Probeer eens biologisch producten.

Wat win ik erbij ?

TIP 1 : Kiezen voor lokaal geteelde voeding komt het milieu ten goede omdat deze goederen geen duizenden kilometers transport achter de rug hebben voor ze op je bord belanden.
Het betekent tevens minder brandstofverbruik en vervuiling bij het vervoer en minder energieverbruik bij de opslag(koeling). Omdat ze minder ver moeten reizen, is er minder behandeling nodig om het voedsel te bewaren en worden ze minder of soms niet verpakt.
TIP 2 : Seizoensgebonden groenten en fruit zijn een stuk vriendelijker voor het milieu dan groenten en fruit die buiten het seizoen worden geteeld. Buiten het seizoen telen vergt nu eenmaal meer energie omdat het klimaat moet beheerst worden voor optimale groei.
Dit verklaart meteen ook de hogere verkoopprijs. Kiezen voor seizoensgebonden groenten en fruit is dus voordeliger voor het milieu en voor je portemonnee.
TIP 3 : De conservering van diepgevroren groenten en fruit vergt veel energie zowel tijdens het transport, in de winkel, als thuis. Diepvriesproducten zijn bovendien rijkelijk verpakt en dragen zo bij tot de afvalberg.
TIP 4 : Rechtstreekse verkoop brengt heel wat voordelen met zich mee. De boer levert zijn producten aan een eerlijke prijs en is meer verbonden met zijn product. De band tussen producent en consument wordt hechter, waardoor het vertrouwen van de consument in zijn voedsel groeit: je weet wat je eet. Bovendien ben je zeker van de versheid van de producten.
TIP 5 : De productie van vlees en vis is een relatief energieverslindende activiteit. Hier spelen verschillende factoren een rol. Ondermeer de productie en transport van uitgekiende voeders en het feit dat vlees- en visproductie een extra schakel in de voedingsindustrie vergt in vergelijking met bijvoorbeeld groenten.
TIP 6 : Voor biologische producten zijn er zijn er strenge Europese normen vastgelegd.
De doelstelling van de biologische teelt is om producten te winnen die op alle gebieden de nodige duurzaamheid garanderen voor zij die na ons komen.
logo Ecolife
pagina afdrukkenpagina afdrukken
 
home [ALT-S: Sitemap]   -  PROCLAIMER   -  PRIVACYBELEID
[ALT-V: Vorige pagina] [ALT-T: Top pagina]
 
  © 1999-2018 : gemeente Kampenhout (1910)  
Gemeentehuisstraat 16 - info@kampenhout.be
BTW: BE 0207.533.280
ondernemingsnr: 0207533280
webmaster@kampenhout.be
webdesign: highgate57
Bestand:
pagina laatst bijgewerkt op: 02-06-2015