vergroten originele tekstgrootte pagina afdrukken
maandag 23-07-2018
Zoek nieuws UiT-kalender vacatures loket fotoalbums site info Veel gestelde vragen admin e-tickets
Milieu en natuur

Milieucampagnes

"JE HEBT MEER BUREN DAN JE DENKT."

De biodiversiteit in Vlaams-Brabant neemt alarmerend snel af!

Affiche 'koester je buren' - Kampenhout

De provincie Vlaams-Brabant start daarom, samen met 62 Vlaams-Brabantse gemeenten, regionale landschappen, natuurverenigingen en andere partners de unieke campagne ‘Je hebt meer buren dan je denkt’. Deze meerjarige campagne wil het grote publiek sensibiliseren en mobiliseren voor bedreigde dieren en planten in de eigen buurt.

Biodiversiteit is de verscheidenheid aan leven op aarde, aan leefgebieden, aan planten en dieren. In Vlaams-Brabant is ongeveer één derde van de dieren en planten bedreigd door vervuiling en versnippering van hun leefgebieden.

Die biodiversiteit neemt dus alarmerend snel af!

In dit internationaal Jaar van de Biodiversiteit draagt ook uw gemeente - samen met de provincie Vlaams-Brabant - een extra steentje bij om het verlies aan biodiversiteit een halt toe te roepen.

Daarom wordt de unieke campagne ‘Je hebt meer buren dan je denkt’ gelanceerd. Deze loopt over vier jaar en probeert de gemeenten, hun inwoners en lokale groepen actief te sensibiliseren en hen aan te zetten tot concrete acties. Elke gemeente heeft immers haar eigen unieke biodiversiteit. Door de eigen specifieke leefgebieden te ondersteunen, bied je ook kansen aan de typische koestersoorten die symbool staan voor de unieke biodiversiteit van de gemeente.

De campagne.

Elke gemeente heeft haar eigen unieke biodiversiteit. In de campagne worden verschillende leefgebieden (bv. poelen, graslanden of bossen) aan hun specifieke prioritaire soorten gekoppeld (bv. ijsvogel, vliegend hert of steenuil).
Koesterburen staan symbool voor de unieke biodiversiteit van specifieke leefgebieden in een gemeente. Gemeenten, verenigingen, scholen, bedrijven kunnen één van de koesterburen uitroepen tot hun favoriete koesterbuur. Deze favoriet is hun totem.

De koesterburen van Kampenhout

Iedere gemeente bestaat uit een specifieke combinatie van leefgebieden. Dit betekent dat iedere gemeente ook een specifieke soortenlijst heeft.
Uit deze lijst komen de soorten die symbool staan voor hun leefgebieden: de koesterburen.

Dit zijn de koesterburen van Kampenhout:

naar detailpagina bosorchis
Bosorchis
naar detailpagina boerenzwaluws
Boerenzwaluw
naar detailpagina kneu
Kneu
naar detailpagina parnassia
Parnassia
naar detailpagina sleedoornpage
Sleedoornpage
naar detailpagina veldleeuwerik
Veldleeuwerik
naar detailpagina waterspitsmuis
Waterspitsmuis
naar detailpagina watervleermuis
Watervleermuis
Totemplant: bosorchis

Wie meer info wil, de campagne wil volgen, of zich willen laten inspireren door voorbeelden uit andere gemeenten, kan terecht op de website www.koesterburen.be of bij de gemeentelijke milieudienst – 016/65 99 04 of 016/65 99 08.

pagina afdrukkenpagina afdrukken
 
home [ALT-S: Sitemap]   -  PROCLAIMER   -  PRIVACYBELEID
[ALT-V: Vorige pagina] [ALT-T: Top pagina]
 
  © 1999-2018 : gemeente Kampenhout (1910)  
Gemeentehuisstraat 16 - info@kampenhout.be
BTW: BE 0207.533.280
ondernemingsnr: 0207533280
webmaster@kampenhout.be
webdesign: highgate57
Bestand:
pagina laatst bijgewerkt op: 10-04-2014