vergroten originele tekstgrootte pagina afdrukken
maandag 23-07-2018
Zoek nieuws UiT-kalender vacatures loket fotoalbums site info Veel gestelde vragen admin e-tickets
Milieu en natuur - campagne

Haagplantactie 2010 - Jaar van de biodiversiteit

Affiche haagplantactie 2010

Waarom inheemse soorten ?

Inheemse planten zijn de soorten die hier van nature voorkomen. Ze hebben zich in de tijd aangepast aan het klimaat en de bodem. En dat maakt ze sterker: ze hebben minder ziektes en leven langer. Inheemse en streekeigen soorten vormen een belangrijke schakel in het biologisch leven van onze streek. Ze bieden voedsel en nestelplaatsen aan diersoorten die hier van nature voorkomen. En dat maakt ze aantrekkelijker voor dieren- en plantenleven dan ordinaire coniferen. Kies je voor streekeigen soorten, dan zal jouw tuin makkelijker bezocht worden door heel wat diersoorten. Jij en je kinderen zullen nog veel meer van je tuin kunnen genieten.

Waarom een mengeling van soorten ?

De gemeente wil via de haagplantactie extra aandacht geven aan de gemengde haag. Nogal vaak kiezen we voor een eentonige beukenhaag of haagbeukenhaag. Hagen uit één soort zijn echter heel gevoelig aan ziekten en plagen. Bovendien bestrijden we deze vaak met zware chemicaliën. Deze bestrijdingsmiddelen zijn echter niet alleen schadelijk zijn voor de ongewenste gasten, maar ook voor onszelf, voor spelende kinderen, voor vogels en andere diersoorten die de schadelijke insecten eten...

Zeker in het 'Jaar van de biodiversiteit' heeft de gemeente zich laten leiden in haar plantenkeuze. Het assortiment werd enigszins aangepast, waardoor we door de jaren heen kunnen variëren in soorten. Toch beloven we een leuk en subtiel kleurenspel doorheen het verloop van de seizoenen en garanderen we bloemen, bessen en vruchten in overvloed.

Waarom hoogstamfruitbomen ?

In de commerciële fruitteelt zijn ze verdwenen, maar qua natuurwaarde en uitzicht zijn hoogstamfruitbomen nog altijd onovertroffen. Wat geeft er nu een groter lentegevoel dan een bloeiende hoogstam? Bovendien..., smaakt het vers van de boom geplukte fruit niet overheerlijk? En geeft de steenuil die zich in uw fruitboom komt nestelen, u niet een wonderlijke voldoening? Wie plaats heeft voor appel-, peer-, pruim- of kersenbomen komt in de haagplantactie aan zijn trekken. Zelfs de okkernoot, de mispel en de kweepeer zijn te verkrijgen !

Hoge bomen...

Wie het echt groot ziet, kan dit letterlijk waarmaken in de haagplantactie. Naast het haagplantsoen met planten van 80 tot 120 cm, kan u ook grote loofbomen kopen. Met een eik, beuk, es, linde en/of tamme kastanje is uw tuin in één klap gevuld. Of wilt u een eigen laan aanleggen? Geen probleem !! Zorg echter wel voor het juiste vervoer als u deze hoogstammen (3 tot 5 m) komt afhalen op de verdeeldag.

Hoe bestellen?

Je kan via onderstaand formulier of via haagplantactie.kampenhout@haviland.be je bestelling digitaal naar ons doorsturen of je gebruikt bijhorend bestelformulier. Je vult gewoon je gegevens en het gewenste aantal planten in en je stuurt het formulier naar de gemeente terug.
Nadat wij je bestelling ontvangen hebben, sturen wij je hiervan per post een bevestiging. Hierbij vind je een overschrijvingsformulier en concrete informatie in verband met het afhalen van de planten. Na betaling kan je in november je planten komen halen in de gemeentelijk loods. U wordt persoonlijk van de ophaaldag verwittigd.

De bestellingen dienden ons te bereiken vóór 15 oktober 2010 en zijn nu AFGESLOTEN.

Tips voor aanplant en onderhoud

Tips voor aanplant en onderhoud hagen en fruitbomenDownload hier de "Tips voor aanplant en onderhoud".


Extra informatie ?

brochure Even-door-bomen (pdf) Brochure even doorbomen
Wil je weten waar je bomen en struiken wettelijk mag planten? Dan is deze brochure echt iets voor jou! Je vindt er alles over plantafstanden, kapvergunningen, ...
Brochure : 3 tips om je snoeiafval te verwerken (pdf) 3 tips om je snoeiafval te verwerken
Ben je wat vooruitziend of wens je minder snoeiafval van je reeds geplante bomen en struiken? Lees dan zeker deze gouden tips eens
Brochure Snoeihout verwerken (pdf) Leuke ideetjes om snoeihout te verwerken
Ben je het beu om telkens naar het containerpark te rijden en daar een half uur te wachten tot je buurman zijn aanhangwagen heeft leeggemaakt? Hier vind je leuke ideetjes om je snoeihout thuis te verwerken.
Brochure Hakselaars (pdf) 10 % op de aankoop van een geluidsarme hakselaar
Wist je dat je afvalintercommunale Interza 10% op de aankoop van een geluidsarme hakselaar teruggeeft? Deze folder geeft een overzicht van de verschillen tussen de verschillende soorten hakselaars.
Brochure / tuinkalender : Moeder, waarom tuinieren wij (pdf) Moeder waarom tuinieren wij?
Deze brochure geeft een overvloed van informatie omtrent het aanleggen en onderhouden van een afvalarme tuin. De tips werden handig gegroepeerd per maand zodat je elke maand wat in je tuin kan doen.

pagina afdrukkenpagina afdrukken
 
home [ALT-S: Sitemap]   -  PROCLAIMER   -  PRIVACYBELEID
[ALT-V: Vorige pagina] [ALT-T: Top pagina]
 
  © 1999-2018 : gemeente Kampenhout (1910)  
Gemeentehuisstraat 16 - info@kampenhout.be
BTW: BE 0207.533.280
ondernemingsnr: 0207533280
webmaster@kampenhout.be
webdesign: highgate57
Bestand:
pagina laatst bijgewerkt op: 07-12-2010