vergroten originele tekstgrootte pagina afdrukken
zondag 22-07-2018
Zoek nieuws UiT-kalender vacatures loket fotoalbums site info Veel gestelde vragen admin e-tickets
Milieu en natuur

Milieucampagnes

Selectieve inzameling van oude en vervallen geneesmiddelen via de apotheken

affiche ophaling oude en vervallen geneesmiddelen

Oude en vervallen geneesmiddelen kunnen een bedreiging vormen voor de gezondheid en het leefmilieu. Daarom moeten ze op een verantwoorde en veilige manier ingezameld en vernietigd worden.
De farmaceutische sector, meer bepaald de apothekers, de groothandelaars in geneesmiddelen en de geneesmiddelenindustrie, bieden u al meer dan 15 jaar een oplossing aan. Ze organiseren en betalen de inzameling van oude en vervallen geneesmiddelen via de Vlaamse apothekers, in nauwe samenwerking met de Vlaamse overheid. Zo werd er in 1985 180 ton oude en vervallen geneesmiddelen ingezameld. Door uw enthousiaste medewerking werd in 2004 maar liefst 331 ton oude en vervallen geneesmiddelen via de apotheken verzameld!

U kunt de oude en vervallen geneesmiddelen uit uw huisapotheek dus kosteloos terugbrengen naar de apotheker, weliswaar ontdaan van hun buitenverpakking en bijsluiter. Als u twijfelt of een geneesmiddel nog bruikbaar is, brengt u het met verpakking en al naar de apotheker. Die kan u zeggen tegen welke kwalen het geneesmiddel eventueel nog bruikbaar is. Zo vermijdt u de aankoop van een nieuw geneesmiddel ťn zorgt u voor minder te verwijderen geneesmiddelenafval.
De oude en vervallen geneesmiddelen die u niet meer kunt gebruiken, worden door de apotheek in speciale dozen met een kunststof binnenzak verpakt. De kartonnen verpakking en bijsluiter voegt u zelf natuurlijk bij het papier- en kartonafval. De groothandelaar komt de dozen ophalen en vervoert ze naar een vergunde verbrandingsinstallatie. De geneesmiddelenindustrie betaalt de kosten voor de verbranding van de ingezamelde oude en vervallen geneesmiddelen.

Het is belangrijk dat oude en vervallen geneesmiddelen niet bij het huisvuil of in de milieubox terechtkomen. Het enige juiste inzamelcircuit verloopt via de apothekers.

Bent u uw sorteerwijzer kwijt? Geen probleem. Vraag gewoon een nieuwe bij uw apotheker, of surf naar www.ovam.be, waar u de sorteerwijzer on line kunt raadplegen.

Hieronder vindt u een opsomming van wat wel en wat niet naar de apotheker gebracht moet worden. Indien nodig kan de apotheker u de nodige uitleg geven.

WEL NIET
 • Niet opgebruikte pillen, zetpillen en capsules (mogen nog in de doordrukverpakking zitten)
 • Restjes zalf in de tube
 • Restanten van siropen en vloeibare geneesmiddelen (neus- en oordruppels) in hun flessen
 • Restanten van sprays en aërosolflacons(ontdaan van hun buitenverpakking en bijsluiter)Als je er zeker van bent dat de geneesmiddelen niet meer bruikbaar zijn, verwijder dan de kartonnen verpakkingen en de bijsluiters en geef ze mee met het papier- en kartonafval.

Als je niet zeker weet of het geneesmiddel vervallen is of niet, ga dan met het geneesmiddel in zijn originele verpakking naar de apotheker. De apotheker zal je advies geven.

 • lege glazen flesjes
  => glasafval
 • lege kartonnen doosjes en bijsluiters
  => papier- en kartonafval
 • lege kunststofverpakkingen
  => raadpleeg uw gemeente
 • resten van tandpasta, shampoo, badschuim, zeep
 • cosmetica en verzorgingsproducten
 • bestrijdingsmiddelen, onkruidverdelgers, kunstmeststoffen en chemicaliŽn
 • zelfgebruikte injectienaalden
  => Klein Gevaarlijk Afval (KGA)
 • lege doordrukverpakkingen
 • verbanden, kompressen, pleisters, watten, doekjes...
 • incontinentiemateriaal en luiers
 • teststrookjes en -strips
 • dieet- en babyvoeding
 • vitaminebereidingen en kruidenproducten ...
  => bij het restafval

De apothekers, de groothandelaars in geneesmiddelen, de geneesmiddelenindustrie en de OVAM danken u voor uw bereidwillige medewerking bij de bescherming van uw gezondheid en het leefmilieu.


pagina afdrukkenpagina afdrukken
 
home [ALT-S: Sitemap]   -  PROCLAIMER   -  PRIVACYBELEID
[ALT-V: Vorige pagina] [ALT-T: Top pagina]
 
  © 1999-2018 : gemeente Kampenhout (1910)  
Gemeentehuisstraat 16 - info@kampenhout.be
BTW: BE 0207.533.280
ondernemingsnr: 0207533280
webmaster@kampenhout.be
webdesign: highgate57
Bestand:
pagina laatst bijgewerkt op: 07-12-2010