vergroten originele tekstgrootte pagina afdrukken
zondag 22-07-2018
Zoek nieuws UiT-kalender vacatures loket fotoalbums site info Veel gestelde vragen admin e-tickets
Milieu en natuur : Afval

Geniet meer van je weekend door traaggroeiend gras

Het gazon in de tuin is voor velen naast een lust ook een last. De wekelijkse maaibeurt, het sleuren van kilo's maaisel, de geur en het lawaai… het is niet allemaal steeds even plezierig. Producenten van graszaad hebben hierop ingespeeld door speciale rassen gazongras te selecteren, die minder snel groeien en bijgevolg minder snel gemaaid moeten worden.

Wie een nieuwe tuin aanlegt, of het bestaande gazon heraanlegt, dient daarom zeker het gebruik van deze rassen te overwegen. Omdat door traaggroeiende grassen ook kilo's afval vermeden worden, heeft INTERZA beslist om het gebruik van traaggroeiende grassoorten bij gazonaanleg te subsidiëren. Op voorlegging van uw factuur, betaalt INTERZA tot 65 % van de aankoopkosten van het graszaad terug. Belangrijkste voorwaarde is dat het graszaadmengsel de uitdrukkelijke vermelding "traaggroeiend" draagt en/of geen Engels raaigras (Lolium perenne) bevat.

Traaggroeiend gras heeft nog andere voordelen: je moet het minder of helemaal niet bemesten, en het is minder vatbaar voor ziekten. Doordat het gras vooral in de breedte groeit ("uitstoelen"), krijgt onkruid minder kansen. De gifspuit kan bijgevolg op zak blijven.

Het subsidiereglement en aanvraagformulier vindt u in het digitaal loket.

Andere tips voor een gezond gazon

  • Gazon zaaien doe je best in september. Het is opnieuw voldoende vochtig en de bodem is nog warm. Tegen de lente is er al een dicht gazon en krijgen zaadonkruiden minder kans.
  • Verbeter de bodem voordien met compost, eerder dan met turf of meststoffen. Compost is een langdurige humusbron, die je bodem voor jaren in conditie houdt (meer info: www.tuingrond.be).
  • Een alternatief voor de traditionele grasmaaier is de mulchmaaier. De mulchmaaier versnippert het gras in piepkleine deeltjes, die tussen het gras op de bodem vallen. Opnieuw minder gesleur met grasmaaisel. Op de nieuwste modellen grasmaaier kan je kiezen tussen gewoon of mulchmaaien.
  • Een mooie tuin is meer dan alleen gazon. Bodembedekkers en borders geven extra accenten. En waarom in een grote tuin geen ouderwetse bloemenweide?

Meer info? Vraag de brochure kringlooptuinieren bij INTERZA, bij uw gemeentebestuur of aan de compostmeesterstand.

pagina afdrukkenpagina afdrukken
 
home [ALT-S: Sitemap]   -  PROCLAIMER   -  PRIVACYBELEID
[ALT-V: Vorige pagina] [ALT-T: Top pagina]
 
  © 1999-2018 : gemeente Kampenhout (1910)  
Gemeentehuisstraat 16 - info@kampenhout.be
BTW: BE 0207.533.280
ondernemingsnr: 0207533280
webmaster@kampenhout.be
webdesign: highgate57
Bestand:
pagina laatst bijgewerkt op: 07-12-2010