vergroten originele tekstgrootte pagina afdrukken
zondag 22-07-2018
Zoek nieuws UiT-kalender vacatures loket fotoalbums site info Veel gestelde vragen admin e-tickets
Milieu en natuur : Afval

De Robinsonlijst - Halt aan ongewenste toegezonden reclame

Wenst U geen ongevraagde reclame op naam meer te ontvangen per post, per telefoon, e-mail of sms, dan is de Robinsonlijst de oplossing. Door u in te schrijven op deze Robinsonlijst, geeft u aan de bedrijven te kennen dat u geen reclame op naam meer wenst te ontvangen.

Het gebeurt regelmatig dat u persoonlijk, aan u gerichte brieven van bedrijven en organisaties in de brievenbus ontvangt. Bijvoorbeeld om u bepaalde producten of diensten voor te stellen of om u een bepaalde aanbieding te doen. Het gebeurt ook dat u telefonisch gecontacteerd wordt door bedrijven, of zelfs via e-mail of een sms-bericht. Dergelijke commerciële voorstellen kunnen komen van bedrijven die u kent omdat u ooit al eens iets bij hen kocht of bestelde, maar kunnen ook komen van bedrijven waarmee u nog nooit contact gehad heeft. Deze manier van reclame maken noemt men direct marketing.

Adressenmakelaars vragen vaak adressenlijsten van andere bedrijven. Bijvoorbeeld van die waar u klant bent. Een gegevensverstrekker daarentegen beschikt over zijn eigen adressenlijsten. Wanneer een bedrijf een commerciële actie wil lanceren, zal het in samenwerking met een adressenmakelaar of een gegevensverstrekker het profiel van de gewenste doelgroep opmaken.

Overeenkomstig de wet op de bescherming van de persoonlijke levenssfeer is het gebruik van persoonlijke gegevens toegelaten, mits bepaalde regels te respecteren. Het beheer van deze adressenlijsten mag geen schade toebrengen aan uw persoonlijke levenssfeer. Bij het verzamelen van informatie moeten bepaalde garanties gegeven worden en de adressenlijsten moeten beschermd zijn tegen eventuele misbruiken. Bepaalde gegevens mogen slechts in een beperkt aantal gevallen opgenomen worden in adressenlijsten. Zo mag gevoelige informatie van religieuze, raciale, medische, juridische, seksuele en politieke aard niet opgenomen worden in bestanden die gebruikt worden voor reclame.

Wat kunt u doen?

U heeft het recht om een bedrijf te vragen over welke gegevens het over u beschikt. Het bedrijf moet u hoe dan ook antwoorden binnen een redelijke termijn. U heeft het recht foutieve gegevens te laten verbeteren. Deze rechtzetting is gratis. Wanneer u uw persoonlijke gegevens meedeelt aan een bedrijf via een enquête of antwoordcoupon, dan is het bedrijf verplicht u mee te delen waarvoor deze gegevens gebruikt zullen worden, en wie verantwoordelijk is voor deze gegevens.

U heeft twee mogelijkheden om ervoor te zorgen dat een bedrijf geen contact meer met u opneemt:

  • U wilt geen reclame op naam meer ontvangen van een bepaald bedrijf: net als de bedrijven kunnen kiezen wie ze contacteren en wie niet, heeft u het recht de bedrijven te kiezen waarmee u nog in contact wil blijven. Indien de reclameboodschappen van bepaalde bedrijven u helemaal niet interesseren, dan kunt u zich tot deze bedrijven wenden en hen vragen u uit hun adressenbestand te schrappen.
  • U wilt geen enkele reclameboodschap op naam ontvangen: het Belgisch Direct Marketing Verbond (BDMV) heeft hiervoor een specifieke dienst opgericht, de zogeheten Robinsonlijst. Door u in te schrijven op deze Robinsonlijst, geeft u aan de bedrijven te kennen dat u geen reclame op naam meer wenst te ontvangen van geen enkel bedrijf. Het BDMV ontwikkelde vier verschillende lijsten: voor e-mail, sms, telefoon en post.

Info

Belgisch Direct Marketing Verbond,
Euro & Design Center
Heizel Esplanade B46,
1020 Brussel
tel. 02.477.17.97 - fax. 02/479.06.79
site: http://www.robinsonlist.be

pagina afdrukkenpagina afdrukken
 
home [ALT-S: Sitemap]   -  PROCLAIMER   -  PRIVACYBELEID
[ALT-V: Vorige pagina] [ALT-T: Top pagina]
 
  © 1999-2018 : gemeente Kampenhout (1910)  
Gemeentehuisstraat 16 - info@kampenhout.be
BTW: BE 0207.533.280
ondernemingsnr: 0207533280
webmaster@kampenhout.be
webdesign: highgate57
Bestand:
pagina laatst bijgewerkt op: 07-12-2010