vergroten originele tekstgrootte pagina afdrukken
zondag 23-07-2017
Zoek nieuws UiT-kalender vacatures loket fotoalbums zoekertjes site info Veel gestelde vragen admin e-tickets
Ereburgers
decoratie

Hubert Boone

Achtergrond :

Musicoloog
geboren: 1940
Ereburger sinds 4 oktober 2015
Info :
Hubert Boone

Op 4 oktober 2015 werd Hubert tot 7de ereburger van de gemeente gekroond. Hubert heeft volgende verdiensten op zijn palmares staan:

  • Hubert mag beschouwd worden als de vader van de herleving sinds de late jaren 1960 van de instrumentale volksmuziek in Vlaanderen en voor een deel ook in Wallonië. Dat vergeten volksinstrumenten als de hommel en de doedelzak weer volop worden gespeeld, is voor een groot stuk te danken aan zijn pionierswerk.
  • Hij is ambassadeur van onze Vlaamse, en in het bijzonder midden-Brabantse, volksmuziek
  • Hij publiceerde verschillende artikels en een aantal uitgebreide monografieën over de Vlaamse, Waalse en Europese volksinstrumenten: De hommel in de Lage Landen (1976), De doedelzak (1983), De mondtrom (1986), Het accordeon en de voetbas in België (1990), Volksinstrumenten in België (1995, i.s.m. Wim Bosmans), ...
  • richtte in 1968 de volksdansgroep 'De Vlier' op waar hij deel van uitmaakte tot in 1974. In 1978 volgde 'Het Brabants Volksorkest' waarvan hij lid was tot in 2008. In 2000 werd het ensemble 'Limbrant' opgericht. In de laatste groep speelt hij viool en doedelzak. Samen met zijn groepen De Vlier, Het Brabants Volksorkest, Polka Galop en Limbrant liet hij vele landen kennismaken met onze muziektradities.
  • Vele cd-opnames met De Vlier, het BVO, Limbrant, ...
  • Tweeëndertig jaar lang, van 1968 tot 2000, was Hubert wetenschappelijk medewerker van het Brusselse Instrumentenmuseum (het huidige mim), en de facto conservator van de deelverzameling van de Europese volksinstrumenten. Hij verrijkte die collectie met een kleine zeshonderd instrumenten. Zo zorgde hij voor een spectaculaire groei van de Belgische volksinstrumenten, de doedelzakken, de hommels en de accordeons, niet toevallig instrumenten waarover hij baanbrekende monografieën publiceerde.
  • Zijn opnamereizen in Oost-Europa leverden boeiende cd's op, maar ook heel wat interessante aanwinsten voor het museum. Voor velen, in binnen- én buitenland, was Hubert hét gezicht van het Instrumentenmuseum.
  • Hij richtte in 2011 i.s.m. gemeente Kampenhout het Brabants Centrum voor Muziektradities op, na schenking van zijn bibliotheek en instrumentenpatrimonium.
  • Hubert was een van de eerste medewerkers van het Vlaams Dansarchief, opgestart in 1964.
  • Hubert beschikt over een bijzonder rijk archief wat dansvormen betreft.
  • Hubert gebruikt muziek om dans naar de bredere belangstellende te brengen, met bijzondere aandacht ook voor kinderen (ook dansinitiaties in Kampenhout)
  • Hubert slaagt erin om basisdansvormen zoals wals, polka, schottisch en mazurka via muzikale opnamen tot een hoog niveau te tillen.
  • Hubert is een onmisbare schakel in het netwerk van al wie volkskunst een warm hart toedraagt.

Links :

top pagina


Stef Maginelle

Achtergrond :

Manueel therapeut - hobby: klimmen
geboren: 1973
Ereburger sinds 14 oktober 2007

Info :

foto Stef Maginelle

Op 14 oktober 2007 werd Stef Maginelle gehuldigd als ereburger van de gemeente.

Op 15 mei 2007 bereikte hij, samen met zijn 2 kompanen de top van de Mount Everest, dit na een beklimming van de Everest langs de moeilijk Noordzijde.

Onze burgemeester en onze Schepen van Sport waren zeer blij hem te kunnen huldigen. Een maandenlange voorbereiding en 52 dagen in het buitenland gingen aan deze prestatie vooraf.

Daarna zorgde Stef nog voor een primeur. Als eerste Belg beklom hij twee bergen van 8000 meter tijdens eenzelfde expeditie. Hij beklom op 21 juli de top van Gasherbrum II in Pakistan, om een week later op 29 juli de top van Gasherbrum I te halen. Het was een zware, fysische en mentale beproeving met barre weersomstandigheden, maar het doel werd bereikt!

Ook hiervoor een dikke proficiat vanwege het bestuur!

Links :

top pagina


Kim Gevaert

Achtergrond :

Sportvrouw, atlete
geboren: 05 augustus 1978 te Leuven
Ereburger sinds 28 maart 2002

Info :

foto huldiging Kim Gevaert

De gemeenteraad kende tijdens haar zitting van 28 maart 2002 het ereburgerschap toe aan de Kampenhoutse spurtster Kim Gevaert.
Haar bijzonder goed gevuld palmares en het behalen van de gouden medaille op de Europese indoorkampioenschappen te Wenen begin maart zijn hier de rechtstreekse aanleiding toe. Door haar uitzonderlijk sportieve prestaties geeft zij haar heimat een bijzondere uitstraling.

Palmares:

  • Gouden Spike 2001
  • Gouden medaille op de 60 m - Europese Kampioenschappen Indoor Wenen 2002
  • Zilveren medaille op de 100 en 200 m - Europese Kampioenschappen Munchen 2002
  • De Vlaamse Reus 2002
  • Gouden Spike 2002
  • Vlaams Sportjuweel 2002
  • genomineerd voor Sportvrouw van het Jaar 2002
  • genomineerd voor Sportpersoonlijkheid van het Jaar 2002
  • jaarlijkse Sportprijs van de provincie Vlaams-Brabant (2002)
  • Gouden Spike 2003
  • Zilveren medaille op de 60 m - Europese Kampioenschappen Indoor Budapest 2004
  • 6de plaats finale 400m - Olympische Spelen Athene 2004
  • De Vlaamse Reus 2004
  • Gouden Spike 2004
  • Sportpersoonlijkheid van het Jaar 2004
  • Gouden medaille op de 60 m - Europese Kampioenschappen Indoor Madrid 2005
  • genomineerd voor Sportvrouw van het Jaar 2005
  • Gouden Spike 2005
  • Bronzen medaille op de 60m indoor - Wereldkampioenschap Moskou 2006
  • Gouden medaille op de 100m - Europees Kampioenschap Göteborg 2006
  • Gouden medaille op de 200m - Europees Kampioenschap Göteborg 2006
  • 1ste plaats finale 200m - Europees Kampioenschap Göteborg 2006
  • Gouden medaille op de 60m indoor - Europees Kampioenschap Birmingham 2007
  • Bronzen medaille op de 4x100m - Wereldampioenschap Osaka 2007
  • Gouden Spike 2007
  • De Vlaamse Reus 2007
  • Vlaams sportjuweel voor sportverdienste met estafetteploeg 2007
  • Nationale trofee voor sportverdienste met de estafetteploeg 2007
  • Sportploeg van het jaar met Estafetteploeg
    (Olivia Borlée, Hanna Mariën, Elodie Ouedraogo en Kim Gevaert, brons WK 2007)
  • Zilveren Gouden medaille op de Olympische Spelen Peking 2008 (4x100m)
    (Olivia Borlée, Hanna Mariën, Elodie Ouedraogo en Kim Gevaert)

Links :

top pagina


Will Tura

Achtergrond :

Vlaams toondichter en zanger
geboren: 02 augustus 1940 te Veurne
Ereburger sinds 10 augustus 1975

Info :

Will Tura (Arthur Blanckaert) was inwoner van Kampenhout, Oudestraat 46 van 1961 tot 1967 vanwaar hij naar Steenokkerzeel (Acacialaan) verhuisde.

Sedert 1965 is hij de onafgebroken trekpleister op de jaarlijkse Relstse Parkfeesten.

Links :

top pagina


Raymond Impanis

Achtergrond :

Vlaams wielrenner
geboren: 19 oktober 1925 te Berg-Kampenhout
overleden: 31 december 2010 te Vilvoorde
Ereburger sinds 12 mei 1999

Info :

foto Raymond Impanis

Beroepsrenner van 1947 tot 1963 met tal van overwinningen op zijn palmares.

Jarenlang heeft hij de naam van onze gemeente wereldwijd bekend gemaakt.

In 2001 werd in de gemeente de "Raymond Impanis"-fietsroute ingehuldigd. Deze 35 km lange fietsroute langs onze overwegend groene landschappen poogt een beeld te geven van het dagelijks trainingsparcours van Raymond Impanis.

Links :

top pagina


Armand Preud'homme

Achtergrond :

Vlaams toondichter
geboren: 21 februari 1904 te Peer
overleden: 7 februari 1986 te Brasschaat
Ereburger sinds 27 oktober 1974

Info :

Armand Preud'homme is vooral gekend om zijn muziek die tot deze dag nog steeds gewaardeerd wordt.
Zijn bekendse werk is wel "Op de purp'ren hei"

Links :

top pagina


Jules Penninckx

Achtergrond :

Ereburger sinds 3 december 1972

Info :

  • Medestichter fanfareschool in 1962, die later uitgroeide tot de huidige Kampenhoutse muziekschool
  • Dirigent van de Koninklijke Fanfare van Relst "De Vlaamse Leeuw"
  • Regisseur bij het Nationaal Orkest
  • Een van de eerste lesgevers van de Kampenhoutse Muziekschool

Links :

pagina afdrukkenpagina afdrukken
 
home [ALT-S: Sitemap]   -  PROCLAIMER
[ALT-V: Vorige pagina] [ALT-T: Top pagina]
 
  © 1999-2017 : gemeente Kampenhout (1910)  
Gemeentehuisstraat 16 - info@kampenhout.be
webmaster@kampenhout.be
webdesign: highgate57
Bestand:
pagina laatst bijgewerkt op: 18-08-2016