vergroten originele tekstgrootte pagina afdrukken
donderdag 16-08-2018
Zoek nieuws UiT-kalender vacatures loket fotoalbums site info Veel gestelde vragen admin e-tickets
decoratieWat is RSS ?
algemeen gkend RSS-logo

Wat is RSS ?

RSS is een toepassing van de internetmetataal XML. Gegevens van de website worden omgezet in een formaat zodat andere sites deze informatie automatisch in hun eigen omgeving kunnen tonen.

RSS staat voor 'Really Simple Syndication' en is ontwikkeld door Dan Libby voor Netscape en in maart 1999 voor het eerst toegepast bij My.Netscape.

Hoe RSS gebruiken ?

Om RSS feeds te kunnen lezen zijn er verschillende mogelijkheden. De meest gebruikte methode is een RSS lezer (of reader, engelse term); een klein software programmaatje dat de XML (waaruit het RSS bestand is opgebouwd) omzet naar voor u begrijpelijke content.

Dit gebruik van een RSS feed is eigenlijk vrij simpel: klik op het RSS-icon, kopieer de link van het RSS bestand en voegt deze link toe aan een RSS reader. Het volstaat deze hyperlink dus te kopiëren en in je RSS-lezer toe te voegen als nieuwe RSS-feed.

De Kampenhout nieuwsfeeds zijn ingedeeld volgens de thema's zoals deze op de website te vinden zijn:

Welke RSS Reader gebruiken ?

RSS lezers bestaan als online versies en offline versies. Waarbij de online versie als het ware een online service of dienst is, is de offline versie een op uw pc te installeren programma.

Online RSS Readers
Online versies hebben als voordeel dat u op elke werkplek met internetverbinding bij uw RSS feeds (lees: content als nieuws of artikelen) kan. Ook worden automatisch software ‘upgrades’ (nieuwe versies) uitgevoerd met eventueel nieuwe ‘features’ (mogelijkheden). Dus u hoeft geen extra software te downloaden, maar alleen naar de online website surfen en uw gebruikersnaam en wachtwoord invullen om bij uw RSS feeds te komen, waarop u bent geabonneerd.
Voorbeelden:
Offline RSS Readers
Indien u altijd op dezelfde werkplek zit, is het wellicht handiger om te kiezen voor een offline versie. Het voordeel is dat u zonder te hoeven surfen naar een online reader en zonder te hoeven inloggen, automatisch op nieuw binnengekomen berichten wordt geattendeerd. De toegang tot de berichten is veelal sneller dan met online diensten.
Voorbeelden:
Andere RSS leesopties
Naast RSS Readers zijn of komen er tegenwoordig nog meer mogelijkheden om RSS feeds uit te lezen. Zo heeft de browser Firefox een optie tot ‘Firefox's Live Bookmarks’. Internet Explorer komt met een ondersteuning van RSS feeds in de vorm van ‘Web Feeds’. (Met Internet Explorer 7.0 wordt het bijvoorbeeld mogelijk op een RSSfeed link te klikken zonder dat de XML broncode wordt gepresenteerd. In plaats daarvan krijgt u bijvoorbeeld de items in deze feed al gelijk te zien inclusief een optie om de feed toe te voegen aan uw lijst van abonnementen.) En G-Mail heeft onlangs zijn functies uitgebreid met ‘Web Clips’. Ook zijn er zogenaamde RSS tickers beschikbaar die de kopregels van RSS feeds al scrollend in bijvoorbeeld een horizontale bar in beeld langs laten komen. De scrollsnelheid kan uiteraard worden aangepast.
Meer RSS-feeds voor België vind us op rss.startpagina.be (externe link)
pagina afdrukkenpagina afdrukken
 
home [ALT-S: Sitemap]   -  PROCLAIMER   -  PRIVACYBELEID
[ALT-V: Vorige pagina] [ALT-T: Top pagina]
 
  © 1999-2018 : gemeente Kampenhout (1910)  
Gemeentehuisstraat 16 - info@kampenhout.be
BTW: BE 0207.533.280
ondernemingsnr: 0207533280
webmaster@kampenhout.be
webdesign: highgate57
Bestand:
pagina laatst bijgewerkt op: 26-04-2012