Sint-Stefanuskerk - Orgel

 

Jan Wauters OrgelHet orgel van de St.Stefanuskerk is een waardevol instrument, met historische en estetische waarde. De auteur is Jan WAUTERS, een orgelmaker van Leuven, die het gebouwd heeft van 1729 tot 1731. De orgelkast, versiert oa. met twee mooie houten engelen en een beeld van koning David, werd gemaakt door Hieronimus Convent.

Het interessante van het orgel ligt in de archaïsche, traditionele vlaamse bouwwijze van Jan Wauters. Jammer genoeg, van de 10 à 12 orgels die door deze eigenlandse, uiterst bekwame auteur gemaakt werden, blijven er maar twee instrumenten over: één in Assent (tegen Diest) en dit van Nederokkerzeel. Daarom ook het groot belang van het behoud van de St.Stefanusorgel ten opzichte van het vlaams-brabant kunstpatrimonium.

Alhoewel er een ingrijpende transformatie van het orgel plaats had in de 19de eeuw, door een niet bekend orgelmaker, komt gelukkig de oorspronkelijke tonaliteit van Jan Wauters, waarvan zeven door hem gebouwde registers aanwezig zijn, nog duidelijk naar voren. Daarbij komt nog dat de akoestiek van de St.Stefanuskerk zeer goed is.

Het St.Stefanusorgel is opgenomen in de orgelinventaris van de Rijksdienst voor Monumenten- en Landschappen en is geklasseerd.