vergroten originele tekstgrootte pagina afdrukken
zondag 22-07-2018
Zoek nieuws UiT-kalender vacatures loket fotoalbums site info Veel gestelde vragen admin e-tickets
Patrimonium
decoratie

Indien er zich personen geroepen voelen om hier een bijdrage te leveren, steeds welkom; mail naar webmaster@kampenhout.be


Herstelling schilderij burgemeester "Joseph De Neuf"

Schilderij De Neuf in herstelde toestand

Het schilderij van de eerste burgemeester van de gemeente Kampenhout, "Joseph de Neuf", dat zich in de gemeentelijke schepenzaal bevond was dringend aan restauratie toe.

Het schilderij was zeer erg beschadigd. Het vertoonde brandvlekken, een diepe scheur van ongeveer 30 cm en was voor 70 à 80% overschilderd tijdens vorige restauraties (poging om extreme beschadigingen te camoufleren).

Jan Peeters, inwoner van onze gemeente, heeft deze restauratie nu op zich genomen.
Jan Peeters is geboren op 28.12.1971 in Bonheiden maar is reeds geruime tijd inwoner van Kampenhout.
Van opleiding is hij geaggregeerde farmaceutische en biologische technieken maar volgde uit eigen interesse fotografie en wetenschappelijke fotografie en de academie beeldende kunsten te Anderlecht (opleiding restauratietechnieken).
Tijdens een vergadering van de cultuurraad, waar hij deel van uitmaakt, sprong hem telkens dit beschadigd werk in het oog. Daar hij op zoek was naar een geschikt werk (beschadigd schilderij) als studieobject voor zijn opleiding restauratietechnieken waagde hij het erop aan de burgemeester te vragen hem dit werk toe te vertrouwen als studieobject.
Dank zij het enthousiasme van de burgemeester en schepenen mocht hij zijn kunnen hierop bewijzen.

De restauratie van dit schilderij biedt hij daarom gratis aan aan de gemeente uit dank.

Meer foto's omtrent de verschillende stadia van de restauratie.

top pagina


Restauratie triptiek "De heilige drievuldigheid", Sint-Servatiuskerk Berg

Triptiek Sint-Servatiuskerk BergDit meesterwerk heeft ooit gehangen in de voormalige Sint-Lambertuskapel Van Lelle, een gehucht van Berg. Deze waardevolle triptiek bestaat uit vijf schilderijen : twee zijpanelen en een middenpaneel.
Op de voorzijde van de zijpanelen zien we de schenkers van het kunstwerk en op de achterzijde is de "geseling" en "Kruisafneming" van Christus geschilderd. Op het middenpaneel (zie foto) prijkt de "Heilige Drievuldigheid".
Uniek is dat de Heilige Geest in menselijke gedaante is afgebeeld. Dit kunstwerk is van de hand van een anonieme meester uit de school van de Vlaamse Primitieven.
Immers, een recent dendrochronologisch onderzoek heeft de ouderdom van de eiken planken van de panelen gemeten. Zo weten we nu dat we het kunstwerk in de tweede helft van de 15 de eeuw kunnen situeren.

Meer inlichtingen over de triptiek en de restauratie kan men vinden op internet: http://blog.seniorennet.be/triptiek/ of in de folders achteraan in de kerk te Berg.

top pagina


St.-Stefanuskerk (Nederokkerzeel)

afbeelding St.-Stefanuskerk - Nederokkerzeel

De St.Stefanuskerk gelegen in de Kampenhoutse deelgemeente Nederokkerzeel is een parel van Brabantse gotiek, Ze was oorspronkelijk een 12de-eeuws éénbeukig Romaans kerkje, gebouwd op een driehoekige dries, genaamd de Zes Linden. Centraal ingeplant binnen een ommuurd kerkhof, kreeg ze haar hedendaags uiterlijk na diverse bouwcampagnes.

Opgetrokken uit witte zandsteen en rode baksteen, met zandstenen speklagen, raamomlijstingen en hoekverbindingen. De toren tussen koor en transept heeft een Romaanse kern. De eertijds dichtgemetselde koorvensters zijn onlangs opnieuw ingevuld met kleurrijke glasramen. De muurschilderingen in de oude sacristie zijn gerestaureerd.

Een prachtige kijk-site over deze kerk is ontworpen door Marc Denauw, mede-inwoner van onze gemeente; beslist de moeite waard om een kijkje te nemen.

top pagina


Hof van Ruysbeek (Dorpelstraat)

afbeelding Hof van Ruisbeek

Deze 13de eeuwse Brabantse vierkantshoeve heeft een hele geschiedenis achter de rug.
Daarom is er een aparte website ontwikkeld over deze hoeve met eveneens een heleboel informatie over de geschiedenis van de Hoofdmeierij Kampenhout en in het bijzonder de geschiedenis van Ruisbeek. Je vindt er onder andere ook de geschiedenis van de Duiventorens, architektuur van Het Hof door de eeuwen heen, oude kaarten,...

Deze website is ook opgenomen in de World History Compass, een internationale website die de belangrijkste kunststeden heeft samengebracht. Leuk om Kampenhout terug te vinden tussen historische grootsteden zoals Brugge, Antwerpen, Rome, Firenze, Parijs,...

Neem gerust een kijkje en duik de geschiedenis in van "Het Hof van Ruisbeek".

top pagina

pagina afdrukkenpagina afdrukken
 
home [ALT-S: Sitemap]   -  PROCLAIMER   -  PRIVACYBELEID
[ALT-V: Vorige pagina] [ALT-T: Top pagina]
 
  © 1999-2018 : gemeente Kampenhout (1910)  
Gemeentehuisstraat 16 - info@kampenhout.be
BTW: BE 0207.533.280
ondernemingsnr: 0207533280
webmaster@kampenhout.be
webdesign: highgate57
Bestand:
pagina laatst bijgewerkt op: 07-12-2010