1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15
Patrimonium : kunstwerken

Herstelling schilderij burgemeester "Joseph De Neuf"

Het schilderij van de eerste burgemeester van de gemeente Kampenhout, "Joseph de Neuf", dat zich in de gemeentelijke schepenzaal bevond was dringend aan restauratie toe.

Het schilderij was zeer erg beschadigd. Het vertoonde brandvlekken, een diepe scheur van ongeveer 30 cm en was voor 70 à 80% overschilderd tijdens vorige restauraties (poging om extreme beschadigingen te camoufleren).

Jan Peeters, inwoner van onze gemeente, heeft deze restauratie nu op zich genomen.
Jan Peeters is geboren op 28.12.1971 in Bonheiden maar is reeds geruime tijd inwoner van Kampenhout.
Van opleiding is hij geaggregeerde farmaceutische en biologische technieken maar volgde uit eigen interesse fotografie en wetenschappelijke fotografie en de academie beeldende kunsten te Anderlecht (opleiding restauratietechnieken).
Tijdens een vergadering van de cultuurraad, waar hij deel van uitmaakt, sprong hem telkens dit beschadigd werk in het oog. Daar hij op zoek was naar een geschikt werk (beschadigd schilderij) als studieobject voor zijn opleiding restauratietechnieken waagde hij het erop aan de burgemeester te vragen hem dit werk toe te vertrouwen als studieobject.
Dank zij het enthousiasme van de burgemeester en schepenen mocht hij zijn kunnen hierop bewijzen.

De restauratie van dit schilderij biedt hij daarom gratis aan aan de gemeente uit dank.

Schilderij De Neuf in herstelde toestand
Klik op onderstaande foto's voor meer details van de verschillende stadia van de restauratie.
Foto 01: Situatie vóór de restauratie Foto 02: Situatie nàr de restauratie Foto 03: Bedoeking door de restaurateur Jan Peeters Foto 04: detail schilderij Joseph De Neuf, burgemeester van Campenhout - 1862 Foto 05: detail handtekening Foto 06: Detail van de schade Foto 07: Herstelling van de scheur

Documentatiecentrum [toon index]
logo Campenholt © 2010-2018
Campenholt - Heemkring Kampenhout
webdesign: highgate´57
Bestand:
pagina laatst bijgewerkt op: 11-12-2014