vergroten originele tekstgrootte pagina afdrukken
dinsdag 14-08-2018
Zoek nieuws UiT-kalender vacatures loket fotoalbums site info Veel gestelde vragen admin e-tickets
decoratieGemeentelijke ontwikkelingssamenwerking (GROS)

Kampenhout: FairTradeGemeente

Een Fair Trade Gemeente wil op een heel concrete manier bijdragen aan een waardig bestaan voor de kleine boer in het Zuiden en de duurzame producent in het Noorden. Door middel van 6 criteria spelen we in op de vraag naar en het aanbod van eerlijke en lokale, duurzame producten. Op die manier maken we mensen in heel Vlaanderen warm voor het verhaal achter Fair Trade en lokale, duurzame landbouw. Op naar meer eerlijke en duurzame consumptie!

Om de titel van FairTradeGemeente in de wacht te slepen, moet de gemeente voldoen aan de volgende zes criteria:

 1. Lokaal bestuur
  Het lokale bestuur keurt een resolutie goed die Fair Trade steunt en beslist om koffie en nog minstens één ander fairtradeproduct aan te kopen voor vergaderingen, op kantoor en in de cafetaria's.

  Verder promoot de gemeente op regelmatige basis het bewustzijn rond Fair Trade via communicatie naar haar personeel en inwoners toe.
 2. Winkels & horeca
  Minstens twee fairtradeproducten zijn duidelijk beschikbaar in de plaatselijke winkels en horecazaken. Daarvoor zijn er doelstellingen vooropgesteld per aantal inwoners.

  De winkels en horecazaken communiceren ook over het feit dat zij fairtradeproducten verkopen of serveren.
 3. Scholen, bedrijven & organisaties Een aantal scholen, bedrijven en organisaties gebruikt fairtradeproducten en communiceert daarover. Scholen zetten ook educatieve campagnes op om de kennis over en de betrokkenheid met Fair Trade te vergroten.
 4. Media
  De campagne tracht te zorgen voor zoveel mogelijk media-aandacht op lokaal en regionaal niveau. Daardoor bereikt men een groot deel van de bevolking. En zo voelen lokale deelnemers zoals handelaars en organisaties zich gewaardeerd voor hun engagement.
 5. Trekkersgroep
  Er is een lokale trekkersgroep actief die de nodige initiatieven neemt om de titel te behalen. Nadien zorgt die groep voor de continuïteit van de campagne en is ze verantwoordelijk voor een jaarlijkse beoordeling. Daaruit moet blijken dat de gemeente nog steeds een FairTradeGemeente is.
 6. Lokale duurzame voeding
  Om FairTradeGemeente te worden, lanceert men in de gemeente een nieuw initiatief dat lokale consumptie en productie van duurzame voedingsproducten aanmoedigt. Zowel thuis, als op de werkvloer en op openbare plaatsen. Er wordt over dit initiatief duidelijk gecommuniceerd. Om de titel te behalen én te behouden wordt ofwel een meerjareninitiatief opgestart, ofwel een kortlopend project. In het tweede geval wel met garanties dat er jaarlijks een nieuw initiatief zal genomen worden ter bevordering van het lokaal en duurzaam consumeren en produceren.

De gemeenteraad keurde de resolutie goed en gaat daarmee een engagement aan om Fair Trade Gemeente te worden. Het gemeentebestuur voldoet alvast aan het eerste criterium aangezien zij al een tijdje geleden waren overgestapt tot de aankoop van FSC-papier. Ook de koffie, thee, suiker en melk zijn al enige tijd een FairTradeproduct.

Wenst u mee deel uit te maken van de trekkersgroep dan kan u de "engagementsfiche Trekkersgroep" ( Engagementsfiche Trekkersgroep (WORD- formaat)Engagementsfiche Trekkersgroep (PDF- formaat)) invullen en terugzenden naar het gemeentebestuur Kampenhout, T.a.v. dienst welzijn, gemeentehuisstraat 16, 1910 Kampenhout of mailen naar fairtrade@kampenhout.be.

Voor meer informatie kan u terecht op het nummer 016/65 99 34
Of mailen naar fairtrade@kampenhout.be.

Meer informatie over fairtradeproducten:

Deze gemeente meent het - FairTrade


Kampenhoutse vrijwilligers promoten eerlijke handel tijdens
"de week van de Fair Trade"
pagina afdrukkenpagina afdrukken
 
home [ALT-S: Sitemap]   -  PROCLAIMER   -  PRIVACYBELEID
[ALT-V: Vorige pagina] [ALT-T: Top pagina]
 
  © 1999-2018 : gemeente Kampenhout (1910)  
Gemeentehuisstraat 16 - info@kampenhout.be
BTW: BE 0207.533.280
ondernemingsnr: 0207533280
webmaster@kampenhout.be
webdesign: highgate57
Bestand:
pagina laatst bijgewerkt op: 16-12-2014