vergroten originele tekstgrootte pagina afdrukken
dinsdag 14-08-2018
Zoek nieuws UiT-kalender vacatures loket fotoalbums site info Veel gestelde vragen admin e-tickets
Burgerzaken : Rijbewijs

Aanvraag rijbewijs

Vanaf de leeftijd van 18 jaar en na het slagen in een theoretisch en praktisch rijexamen, kan je een rijbewijs krijgen (voor een rijbewijs van de categorie A3 is de minimum leeftijd 16 jaar).
Een rijgeschiktheidsattest is nodig voor een rijbewijs van de categorieën C, C1, C1E, CE, D1, D1E en DE (dit attest is meestal te bekomen via de werkgever). De wachttijd bedraagt drie tot vijf werkdagen.

Voor de aanvraag van een internationaal rijbewijs breng je één recente pasfoto met witte achtergrond mee. De wachttijd is 3 tot 5 werkdagen.

Meebrengen:

 • identiteitskaart van belanghebbende
 • 1 recente pasfoto: Kenmerken van de foto: het moet een recente en duidelijk vooraanzichtfoto zijn. Foto's waarop u afgebeeld staat met een hoofddeksel worden geweigerd.
 • Voorlopig rijbewijs
 • kostprijs te betalen op de dienst (contant of via bankcontact)

Aanvraag voorlopig rijbewijs

Vanaf de leeftijd van 17 jaar kan je een theoretisch rijexamen afleggen om een voorlopig rijbewijs te bekomen. Het theoretisch rijexamen leg je af in het examencentrum dat aangeduid is voor de gemeente waar je woont of voor de rijschool waar je rijlessen hebt gevolgd.

Voorlopig rijbewijs categorie B

Sinds 1 september '06 gelden er nieuwe regels voor het behalen van het voorlopig rijbewijs cat. B.

De voorlopige rijbewijzen model M1, M2, M3 voor de cat. B en de leervergunning werden afgeschaft.

Wanneer je geslaagd bent voor het theoretisch examen volgt er een praktijkopleiding op basis van een voorlopig rijbewijs. Je moet je voorlopig rijbewijs aanvragen binnen de drie jaar na het behalen van het theoretisch examen.

Je hebt de keuze tussen twee voorlopige rijbewijzen:

 • voorlopig rijbewijs met begeleider (36 maanden);
 • voorlopig rijbewijs zonder begeleider (18 maanden).

Voor een voorlopig rijbewijs met begeleider moet je minstens 17 jaar oud zijn, niet vervallen zijn in het recht tot sturen en voldoen aan de Belgische inschrijvingsvoorwaarden voor het bekomen van een rijbewijs. Je moet minstens 3 maanden oefenen met de begeleider van jouw keuze. Je begeleider moet minstens 8 jaar in het bezit zijn van een rijbewijs en de laatste 3 jaar niet vervallen zijn in het recht tot sturen. De begeleider wordt vermeld op het voorlopig rijbewijs. Je kan bij elke rijschool ook terecht voor een basisopleiding van 6 uur.

Na afloop van de geldigheidsperiode van het voorlopig rijbewijs met begeleider, kan je slechts een nieuw voorlopig rijbewijs bekomen na het slagen voor een nieuw theoretisch examen.

Voor de aanvraag in het stadhuis moet je je persoonlijk aanmelden bij de dienst bevolking met:

 • je identiteitskaart;
 • een volledig ingevuld aanvraagformulier voor een voorlopig rijbewijs (met vermelding van slagen voor of vrijstelling van het theoretisch examen);
 • een recente pasfoto met een witte achtergrond.

De wachttijd bedraagt 3 tot 5 werkdagen.

Voor een voorlopig rijbewijs zonder begeleider moet je minstens 18 jaar oud zijn, niet vervallen zijn in het recht tot sturen en voldoen aan de Belgische inschrijvingsvoorwaarden voor het bekomen van een rijbewijs. Je moet bovendien 20 uur rijles gevolgd hebben bij een erkende rijschool. Je moet niet vergezeld zijn van een begeleider maar je mag wel begeleid worden door een persoon van minstens 24 jaar. Deze persoon moet houder en drager zijn van een geldig rijbewijs cat. B.

Na verloop van de geldigheidsperiode van het voorlopig rijbewijs zonder begeleider, kan je enkel een nieuw voorlopig rijbewijs met begeleider verkrijgen.

Voor de aanvraag in het stadhuis moet je je persoonlijk aanmelden op de dienst bevolking met:

 • je identiteitskaart;
 • een volledig ingevuld aanvraagformulier voor een voorlopig rijbewijs (met vermelding van slagen voor of vrijstelling van het theoretisch examen);
 • het bekwaamheidsattest dat bewijst dat je 20 uur rijles hebt gevolgd (wordt afgeleverd door de rijschool);
 • een recente pasfoto met een witte achtergrond.

De wachttijd bedraagt 3 tot 5 werkdagen.

Als je oefent met een voorlopig rijbewijs moet je een 'L' aan de achterruit van de wagen hangen. Je mag niet rijden van 22.00 tot 06.00 uur op vrijdag, zaterdag, zondag en de vooravonden van en op wettelijke feestdagen.

Tarieven

Voor tarieven: zie pagina Tarieven.

pagina afdrukkenpagina afdrukken
 
home [ALT-S: Sitemap]   -  PROCLAIMER   -  PRIVACYBELEID
[ALT-V: Vorige pagina] [ALT-T: Top pagina]
 
  © 1999-2018 : gemeente Kampenhout (1910)  
Gemeentehuisstraat 16 - info@kampenhout.be
BTW: BE 0207.533.280
ondernemingsnr: 0207533280
webmaster@kampenhout.be
webdesign: highgate57
Bestand:
pagina laatst bijgewerkt op: 07-04-2017