Curriculum : Limbrant

Limbrant Limbrant werd in 2000 opgericht uit een kleine kern van muzikanten. Een paar jaren later werd de bezetting uitgebreid en momenteel bestaat het ensemble uit zes leden.
De traditionele Vlaamse – en bij uitbreding Belgische - volksmuziek uit is de belangrijkste specialiteit van de groep, een keuze die tot ver buiten de grenzen naar waarde wordt geschat. Hiermee onderscheidt Limbrant zich van de meeste Belgische hedendaagse folkgroepen die de pan-Europese toer opgaan en allerlei stijlen bewust vermengen.

Het ensemble heeft al heel wat concerten in Vlaanderen en Wallonië achter de rug en was ook meermaals te gast in het buitenland. Voor het eerst was dat op het Festival Internazionale della Zampogna in Scapoli (Italië). Later volgden concertreizen naar Armenië (2001) en de Wolga-republieken Tsjoevasjië en Mari-El in de Russische federatie (2002). Bij die gelegenheid maakte de nationale televisie van Mari-El opnames.
Limbrant werd zo het eerste West-Europese volksmuziekensemble dat er op de beeldbuis te zien was. In 2003 was de groep te gast in Belarus. Daar nam hij deel aan het vermaarde muziekfestival van Vitebsk. Een optreden in de studio van de nationale radio-omroep (Minsk) werd er rechtstreeks uitgezonden.
Eind 2003 gaf Limbrant een concert in het Thalia theatre van New York. Dat was op uitnodiging van het World Music Institute, een organisatie die zich profileert met originele concertprogramma’s. In het voorjaar van 2004 volgde een rechtstreeks uitgezonden concert in Amsterdam voor het programma ‘De wandelende tak’ (VPRO-radio). In de zomer was er een gesmaakt optreden op het hoofdpodium van het bekende internationale festival van Saint-Chartier in Frankrijk, en een paar maanden later was de groep te gast op het Balkan Youth Festival in het Bulgaarse Gabrovo. In 2006 maakten de muzikanten een tweede concertreis in de Russische Wolga-republieken. In 2007 en 2008 was het ensemble te gast op de internationale festivals van Domažlice en Strakonice in Tsjechië. Een subliem moment was het concert in februari 2009, in de vermaarde Mozartzaal van Wenen, op uitnodiging van het Wiener Konzerthausgesellschaft. In de zomer was Limbrant als enige buitenlandse groep te gast op het Folkfestival van Saltoluokta in Lapland.

Het programma van Limbrant is representatief voor de traditionele Vlaamse volksmuziek. Het instrumentale luik omvat een aantal contradansen die in ons land het licht zagen in de tweede helft van de 18de eeuw. In grote mate sluiten die melodieën aan bij de West-Europese voorbeelden. Daarnaast zijn er andere danstypes zoals polka, mazurka’, varsovienne, redova, kadril, wals en schottisch. Die ontstonden op verschillende plaatsen in Europa, maar ondergingen in onze gewesten in de loop van de 19de en het begin van de 20ste eeuw een echte metamorfose. Ze werden daarbij sterk beïnvloed door oudere regionale vormen. Kenmerkend voor dit repertoire is de structuur: een geijkte opeenvolging van thema’s en modulaties en een altijd aanwezige dynamiek. Tenslotte zijn er nog de typische verenigingsdansen met hun eeuwenoude melodieën.
Een groot deel van het instrumentale en vocale repertoire werd genoteerd door Hubert Boone, stichter van het gezelschap. Al vele jaren zoekt hij op het terrein naar originele voorbeelden uit ons muzikaal erfgoed. De groep heeft ook een aantal typische volksliederen op zijn programma staan.

Meer info op de website van ´Limbrant´